Lemorzsolódásfigyelő számítógépes programmal követik le a szakképzős diákokat

  • narancs.hu
  • 2019. május 8.

Élet + Mód

Figyelik a mulasztásokat, átlagokat, igazolt és igazolatlan hiányzásokat.

A korábbinál jobban odafigyelnek a lemorzsolódó diákokra egy újonnan kifejlesztett jelzőrendszer segítségével – közölte tegnap Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei a Kréta elnevezésű tanügyigazgatási rendszer új moduljáról beszélt, amely lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövessék a gyerekek tanulmányi eredményeit, igazolt és igazolatlan hiányzásait. A havi bontásban megjelenő tanulói adatok elemzésével pedig a program figyelmeztetést küld az osztályfőnöknek, az intézményvezetőnek, valamint a szülőknek, ha valamelyik területen nagyobb változás áll be.

Az államtitkár szerint ez arra jó, hogy hamarabb észrevegyék, ha egy diák veszélybe kerül a túl sok hiányzás vagy a rossz jegyek miatt.

A végzettség nélküli iskolaelhagyás aránya jelenleg meghaladja a 12 százalékot, de a kormány vállalása szerint 2020-ra 10 százalék alá csökkentenék - teszi hozzá a Magyar Nemzet.

A kétszázmillió forintos informatikai fejlesztést május elsején az ITM alá tartozó összes szakképző iskolában bevezették. Szeptembertől a Klebelsberg Központ fenntartásában működő általános iskolák és gimnáziumok is élhetnek a lehetőséggel, ha akarnak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.