Lemorzsolódásfigyelő számítógépes programmal követik le a szakképzős diákokat

  • narancs.hu
  • 2019.05.08 12:30

Élet + Mód

Figyelik a mulasztásokat, átlagokat, igazolt és igazolatlan hiányzásokat.

A korábbinál jobban odafigyelnek a lemorzsolódó diákokra egy újonnan kifejlesztett jelzőrendszer segítségével – közölte tegnap Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei a Kréta elnevezésű tanügyigazgatási rendszer új moduljáról beszélt, amely lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövessék a gyerekek tanulmányi eredményeit, igazolt és igazolatlan hiányzásait. A havi bontásban megjelenő tanulói adatok elemzésével pedig a program figyelmeztetést küld az osztályfőnöknek, az intézményvezetőnek, valamint a szülőknek, ha valamelyik területen nagyobb változás áll be.

Az államtitkár szerint ez arra jó, hogy hamarabb észrevegyék, ha egy diák veszélybe kerül a túl sok hiányzás vagy a rossz jegyek miatt.

A végzettség nélküli iskolaelhagyás aránya jelenleg meghaladja a 12 százalékot, de a kormány vállalása szerint 2020-ra 10 százalék alá csökkentenék - teszi hozzá a Magyar Nemzet.

A kétszázmillió forintos informatikai fejlesztést május elsején az ITM alá tartozó összes szakképző iskolában bevezették. Szeptembertől a Klebelsberg Központ fenntartásában működő általános iskolák és gimnáziumok is élhetnek a lehetőséggel, ha akarnak.

Neked ajánljuk