Jön a szaharai por

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. február 20.

Élet + Mód

De sáros eső, úgy tűnik, nem lesz.

A jelenlegi előrejelzések alapján sáros eső nem várható, de a szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Február első hétvégéjén az ég okkersárga színű volt, elsősorban Franciaország déli és keleti részén, amikor a szél az algériai szaharai homokviharokból származó porfelhőt észak felé fújta. A jelenség következtében jelentősen romlott az érintett térségek levegőjének minősége. Most újabb jelentős és vastag szaharai porfelhő halad észak felé: "a hét végén, illetve a jövő hét elején éri el Európa egyes részeit", közölte az európai uniós Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálat (CAMS).

A szaharai por a hét közepén vagy második felében északi irányból érkezhet Magyarország fölé de már jelentős hígulás után - tájékoztatott az OMSZ.  Magyarország térsége fölött anticiklon épül ki, amely tartósan meghatározza az időjárást. Ennek nyugati peremén a Nyugat-Európát elérő hidegfront előtt érkezik majd a szaharai por, amely a következő napokban eléri Skandinávia térségét is. Mivel a Kárpát-medence térségében jelentős csapadék nem várható a következő 5-6 napban, így sáros esőre nem kell számítani. A ködös, rétegfelhővel borított tájakon lehet gyenge szitálás. Az előrejelzések szerint jövő szombaton lehet némi csapadék az ország egy részén egy hidegfronthoz kötődően, ennek mennyisége azonban még bizonytalan.

A OMSZ kiemelte, hogy a hét második felében a szaharai por hatására a talajközeli szinteken előfordulhat az úgynevezett kisméretű aeroszol részecskék (PM10), vagyis a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű növekedés, de ezt valószínűleg nehéz lesz elkülöníteni a regionális vagy helyi szennyezéstől.

Figyelmébe ajánljuk