Jövő héten korcsoporti korlátozás nélkül kezdenek oltani a Sinopharmmal

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. február 20.

Élet + Mód

A háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak a jövő héten.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak - közölte György István, az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával.

György kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni, az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak - ismertette.

(Az OGYÉI honlapján  található alkalmazási előírás szerint a Sinpoharm vakcinája a 60 éves és idősebb személyeknél is alkalmazható, de a vakcina által biztosított védettség pontos mértékére náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak. A vakcina alkalmazása előtt figyelembe kell venni a 60 éves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát - figyelmeztetnek.)

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik - tette hozzá György.

Kitért arra is: tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.

György kiemelte: a Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte.

Figyelmébe ajánljuk