Krónikus fáradtság és poszttraumás stressz szindróma követheti a koronavírusból való felgyógyulást

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 19.

Élet + Mód

Szlávik János elmondta, hogy ezt a magyar gyógyult betegeknél is megfigyelték.

A koronavírusból felgyógyultak között sokaknál megfigyeltek krónikus fáradtság és poszttraumás stressz szindrómát - nyilatkozott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1-nek.

Elmondta, hogy az új fajta koronavírusnál a gyógyultak 20-25 százalékánál alakult ki krónikusfáradtság szindróma. Felidézte, hogy korábban két hasonló koronavírus-fertőzés volt a világon: a SARS és a MERS. A SARS-ból kigyógyult betegek nagy részénél nagyjából 3 év kellett, hogy a krónikus  fáradtság szindrómából is kigyógyuljanak.

A mostani, új típusú koronavírusnál a kórházban, intenzív osztályon kezelt betegek 10 százalékánál poszttraumás stressz szindróma is kialakult. Ezt - mint hozzátette - a magyar gyógyult betegeknél is megfigyelték.

Szlávik János kitért arra is, hogy a maszkhasználat elhanyagolása inkább a fiatalokra jellemző. Fel kell hívni a figyelmüket, hogy nem is ők vannak veszélyben, hanem azok, akiket megfertőzhetnek - hangsúlyozta.

A főorvos szerint csökken a fegyelem, de azért sokan látják, hogy ezt a betegséget egyelőre csak maszkhasználattal, fertőtlenítéssel, távolságtartással, a karanténszabályok betartásával lehet megakadályozni.

Neked ajánljuk