Még ma lehet igényelni a méhnyakrák elleni védőoltást

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 12.

Élet + Mód

A szülői nyilatkozatot az iskolákban kell leadni.

Szeptember 12-éig igényelhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás azoknak a lányoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályába járnak - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is lehetőség van a hetedikes lányok önkéntes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltására az oktatási intézményben. Ehhez szülői nyilatkozat szükséges, amelyet szeptember 12-éig kell az iskolába visszajuttatni - írták.

Az oltási sorozat első részletét októberben, a második oltást hat hónap múlva, áprilisban kapják meg a lányok.

Az iskolai kampányoltás során adott vakcina a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus kilenc típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet. Közölték azt is, hogy a tavalyi tanévben a jogosultak 81,1 százaléka kérte a méhnyakrák elleni védőoltást.

Méhnyakszűrést minden nőnek!

Bár hivatalosan 2013 óta működik a védőnői méhnyakszűrés programja, a gyakorlatban az elmúlt másfél évben igencsak döcögött, a legtöbb helyen nem is volt szűrés. A védőnők egy része amúgy sem szívesen csinálná, de erre lenne megoldás, ha a politika is támogatná.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?