Még mindig túl sokat piál a világ

  • MTI
  • 2024. június 25.

Élet + Mód

A WHO felhívta a figyelmet, hogy bár globálisan csökken valamelyest a fogyasztás, ez a tempó túl lassú.

Globális szinten az emberek a korábbinál kevesebb alkoholt fogyasztanak, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben ismertetett jelentése szerint ez a csökkenés túl lassú.

A WHO-nak elérhetetlenné vált a célkitűzése, hogy a 2010-es szinthez képest 2030-ra ötödével csökkentsék az alkoholfogyasztást – közölte az ENSZ-szervezet,

aminek az adatai szerint az egy főre eső globális alkoholfogyasztás mennyisége a 2010-es 5,7 literről 2019-re csak 5,5 liter tiszta szeszre csökkent.

A jelentés szerint a legmagasabb egy főre eső alkoholfogyasztást 2019-ben az európai (9,2 liter) és az amerikai (7,5 liter) WHO-régióban mérték, de az egyes régiókban különböznek a trendek: míg Európában csökken, addig Délkelet-Ázsiában érezhetően nő az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

A WHO adatai szerint 2019-ben az alkoholfogyasztás miatt világszerte 2,6 millió ember halt meg, ami a teljes halálozás 4,7 százaléka. 209 millió ember volt alkoholfüggő, és további 200 millió esetében volt legalábbis problémás mértékű az alkoholfogyasztás.

A fiatalabb korosztályokat különösen súlyosan érinti az alkoholfogyasztás: a 20-39 év közöttieknél volt a legmagasabb (13 százalék) az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek aránya.

Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett országokat, hogy tegyenek többet az alkoholfogyasztás mérséklésére, ideértve reklámtilalmak és értékesítési korlátozások bevezetését, valamint adók útján történő áremeléseket.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.