Megállt az albérletek drágulása?

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 23.

Élet + Mód

Úgy tűnik, nincs tovább, nem lettek drágább augusztusra az albérletek.

Elérhette az albérletpiac az árak felső határát Budapesten és az egyetemvárosokban - írja az Index az Ingatlan.com közlésére hivatkozva.

A félevételi eredmények kihirdetése utáni júliusi és augusztusi időszakban ugyanis nem történet áremelkedés sem Budapesten, sem a többi egyetemvárosban: Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon.

Éves szinten felmentek ugyan az árak, de a drágulást gátolta, hogy a magánszemélyek által kínált albérletek száma az érintett városokban 39-80 százalékkal nőtt egy hónap alatt, azaz a bérlők jóval szélesebb palettáról válogathattak - mondta el Balogh László az ingatlancég részéről.

A drágulást nem tartja valószínűnek, ugyanis vélemény szerint az említett városokban  a következő néhány hónapban több ezer kiadási céllal vásárolt új lakást adhatnak át.

Vidéken még érezhető a drágulás, mert ott eleve alacsonyabbról indultak az árak, de Budapesten megállni látszik: a bérlők vásárlóereje "a végét járja". Ráadásul sokan inkább lakást vesznek, az állami támogatások és alacsony kamatú lakáshitelek is ebbe az irányba tolják a lakást nézőket.

A cég közölt adatai szerint szerint augusztis végén a kiadó lakások átlagos bérleti díja:

  • Budapesten 160 ezer forint (Ez megegyezik a szezon eleji átlagárra, deéves szinten 6 százalékos emelkedést jelent.)
  • Debrecenben 100 ezer forint volt (A szezon előtti összeggel azono,s de éves szinten 5%-os emelkedést jelent.)
  • Szegeden 100 ezer forint (Szintén megegyezik a szezon előtti összeggel,  éves szinten viszont 11 százalék az emelkedés)
  • Miskolcon 80 ezer forint (A szezonban ez állandó, de éves szinten 14 százalékos volt az emelkedés.)
  • Pécsett 95 ezer forint (Ez 4 százalékos csökkenésnek felel meg.)

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.