Orvosok és tudósok szólaltak fel amiatt, hogy a Favipiravirral kapcsolatos eredmények megosztása nem rémhírterjesztés

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Élet + Mód

 Szerintük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a feljelentéssel a megfélemíltést választotta tudományos vita helyett.

Állásfoglalást adtak ki a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSz) és a Stádium 28 Kör orvosai, tudósai. "A tudományos adatok nyilvános vitájának szabadságáról a magyarországi COVID-19 járványkezelés kapcsán" című dokumentumban az  az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által 2022. január 31-én tett feljelentéssel kapcsolatban szólalnak fel.

Az OGYÉI ugyanis az online médiában megjelent, egy COVID-19 ellátásban hazánkban alkalmazott gyógyszerkészítmény hatásosságát megkérdőjelező cikkek miatt tett feljelentést, rémhírterjesztés vádjával.

Az állásfoglalás aláírói szerint azonban ezek a cikkek, amelyek a Favipiravir használatának indokoltságát kérdőjelezték meg, nem voltak rémhírterjesztőek.

"A COVID-19 betegségben a Favipiravir használatának indokoltságát az utóbbi időben számos tanulmány kérdőjelezte meg, ezért ezen készítmény — ahogy azt Ferenci Tamás a napokban publikált véleménycikkében részletesen bemutatta — a fejlett egészségügyi rendszerű országokban, mint pl. Angliában, Németországban, vagy az USA-ban már nem is szerepel a gyógyszeres terápiás ajánlásokban, Ausztráliában alkalmazását csak kutatás keretében engedélyezik" - hangsúlyozták a közleményben.

"A fentiekre tekintettel a készítmény hatásosságára vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatala semmilyen körülmények között nem nevezhető rémhírterjesztésnek"

- teszik hozzá, kiemelve, hogy amennyiben bármely szakmai szervezetnek ellentétes adatok állnak rendelkezésére azt nyilvános szakmai vitában indokolt egyeztetni.

"Az, hogy az OGYÉI szakmai ellenérvek helyett büntető feljelentéssel kívánja rendezni a kérdést, nem csupán tovább tépázza ezen egykor tekintélyes intézmény hitelességét, de a kutatók megfélemlítésével veszélyt jelent a hazai tudomány szabadságára is" - írják.

Az állásfoglalás emellett hangsúlyozza, hogy a járványkezelés adatainak megismerhetőségét, megvitathatóságát a társadalmi konszenzusra épülő járványkezelés szempontjából elsődlegesnek ítélik. "Minden intézkedés, mely a járványkezelés adatainak elrejtését, a nyilvános megbeszélések elfojtását szolgálja, aláássa a társadalmi bizalmat, ezzel rontja a járvány eredményes leküzdésének esélyét ezen életek és gazdasági javak szempontjából kritikus időszakban. A járványkezelés során alkalmazott készítmények megítélése kizárólag tudományos igényességgel közzétett tanulmányokra épülhet, mely adatok az ismeretek bővülésével időről időre újraértékelésre szorulnak" - írják.

Az aláírók közt a magyar tudományos élet számos neves képviselője szerepel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk