Rákkeltő anyagot tartalmazó csokoládét hív vissza a Nébih

Élet + Mód

A Cachet márkanevű, 100 grammos, 72% kakaótartalmú mandulás étcsokoládé határérték feletti aflatoxint tartalmaz, mely már kis mértékben is mérgező lehet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, ne fogyasszanak a L22343 tételszámú, 2024 március 9-ei minőségmegőrzési idővel rendelkező termékből - írta meg az állami hírügynökség a Nébih közleménye alapján.

A Cachet nevű belga csokoládé aflatoxintartalma meghaladja a határértéket, mely már kis mértékben is mérgező, nagyobb mértékben pedig májkárosító és rákkeltő hatású, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyület. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhat, amelyeknél a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

 
Forrás: Nébih

A Nébih tájékoztatása szerint a vegyület főként a gyerekekre és a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvedőkre veszélyes. Az aflatoxin hatásai miatt annak maximális mértékét az élelmiszerekben uniós jogszabály írja elő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk