Súlyos és kétségbeejtő: fizetése harmadát vehetik el attól az orvostól, aki tanít is

  • narancs.hu
  • 2018. december 20.

Élet + Mód

A Kúria döntése szerint ugyanis innentől a pedagógusi bértábla szerint kell meghatározni azok fizetését, akik a gyógyítás mellett tanítanak is.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) orvosként dolgozó oktatónak munkaügyi kérelme után született a döntés - írja a Népszava. A SZTE oktatói közül például pszichiáterként, aneszteziológusként, radiológusként, traumatológusksént, infektológusként dolgozók fordultak munkaügyi bírósághoz, mert munkáltatójuk nem fizette ki a gyógyítási területen végzett munkájukért járó pótlékot a közalkalmazotti törvényre hivatkozva. Ekkor még a munkaügyi bíróság az orvosoknak adott igazat: tehát megilleti őket a tanítás melletti orvoslásért, ügyeletvállalásért játó pótlék. Az SZTE nem fogadta el a döntést, és a Kúriához fordult.

A Kúria – most nyilvánosságra hozott – döntése szerint azonban nem kell megkapniuk a pótlékot, mivel "csak végzettségüket tekintve orvosok" és kinevezésük oktatói, tudományos kutatói munkára szól. Így tehát az egyetemen például osztályvezető adjunktusként, docensként vagy professzorként dolgozók hiába végeznek aneszteziológus-intenzíves, radiológus, labor-, pszichiátriai, trauma-, infektológiai munkát, nem kaphatják meg a kiegészítő díjazást, ellentétben a klinikai szakorvosként alkalmazott kollégáikkal. Így átlagosan havonta 50 ezer forinttal keresnek kevesebbet, mint azok a kollégáik, akik csak gyógyítanak és nem végeznek mellette oktatói munkát - írják.

A döntés még súlyosabb része, hogy a hivatkozott közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint az ebben  a státuszban levő orvosknak a felsőoktatási bértábla szerint kell megállapítani a fizetését. Ha ezt elkezdik alkalmazni, akkor ezek az orvosok nemcsak a gyógyítási pótlékot nem kapják meg, hanem a fizetésük is kb. harmadával lehet kevesebb. "Míg ugyanis az orvosi bértáblában egy adjunktust bruttó 407 ezer forint illet meg alapbérként, addig egyetemi oktatóként ugyanilyen besorolásért csak 260 ezer forintos munkabér jár" - közlik.

Ahogy írják, eddig csak az SZTE orvos-kutatói nem kapták meg a prólékot, de a nyilatkozók tartanak attól, hogy a döntés után ez általános lehet.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta a lapnak, hogy ez a helyzet súlyos és kétségbeejtő: "Ezeken a helyeken a legsúlyosabb és a legbonyolultabb betegségeket gyógyítják; azokat, akik ilyen helyen dolgoznak, kétszeres-háromszoros terhelés éri. Az orvosi egyetem attól az ami, hogy ott az oktatás, a kutatás és a gyógyítás egyidejűleg, összefonódva zajlik. És ahelyett, hogy ezt kiemelt jövedelemmel is elismernék, bizonytalanságnak és hányattatásnak teszik ki őket. Mindez méltatlan az érintettekkel szemben, ráadásul veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátását is. Lassan már medikus oktat medikust, mert nincs oktató."

Figyelmébe ajánljuk