Szaglástréninggel is segít a Semmelweis Egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Élet + Mód

A post-COVID Szaglás Ambulancián azokat várják, akik a fertőzés elmúlta után is szaglászavarokkal küzdenek.

Megnyitotta az ország első szaglásvizsgáló centrumát a Semmelweis Egyetem.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán indult post-COVID Szaglás Ambulanciáján szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik.

Ahogy írják, sok koronavírus fertőzésen átesett beteg jelentkezett azzal a panasszal, hogy megváltozott vagy eltűnt a szaglása, vagy a felgyógyulás után is folyton kellemetlen szagokat érez. 

Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója elmondta, hogy ha három hétnél tovább fennmaradnak ezek a tünetek, az kivizsgálást igényel.

Az új ambulancia egyelőre heti háromszor, kedden, szerdán és csütörtökön fogad betegeket, de szükség esetén a rendelési időt bővíteni fogják. A páciensek fül-orr-gégészeti szakrendelésről vagy háziorvosi beutalóval érkezhetnek, emellett az egyetem post COVID-ambulanciái is küldhetnek ide betegeket.

Az ambulanciát vezető dr. Kraxner Helga szerint post-COVID és egyéb eredetű szaglásvesztés esetén is első lépés a részletes fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ha nem találnak a szaglászavar hátterében aktuális fül-orr-gégészeti kezelést igénylő elváltozást, akkor egy körülbelül 45 perces szaglástesztet végeznek. Ha ennek során kiderül, hogy valaki csökkent szaglású, vagy szaglását vesztette, akkor szaglástréninget javasolnak a betegnek.

A szaglástréningről elmondják, hogy lényege, hogy a páciens minimum 12 héten át, naponta kétszer koncentráltan olyan alapillatokat szagoljon, mint a virág-, a fűszeres- vagy gyümölcsillat, felidézve azok eredeti érzetét. Ennek során érdemes a betegnek szaglásnaplót is vezetnie. Eddigi tapasztalataik szerint szaglástréninggel lényegesen javítható az állapot, akár vissza is állítható. 

Azt, hogy miként okoz szaglászavarokat a koronavírus, még nem tudni biztosan, a zavarok kialakulásának okára még több elmélet is létezik. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk