Szaglás- és ízérzésvesztés

A menta hűvössége

Tudomány

A koronavírus okozta megbetegedés gyakori tünete, hogy valaki nem érez szagokat és ízeket. Ezek az érzékek eltérő ütemben és módon térhetnek vissza: van, akinél két héten belül, de van, akinél csak hónapok múlva.

Vivien tavaly novemberben fertőződött meg a koronavírussal. A reggeli edzésen gyengének érezte magát, délre már fájt a feje, a háta és szédült is. Másnapra belázasodott, a tünetek megjelenésétől számított harmadik napon pedig megszűnt a szag- és ízérzékelése. Egy másik különös tünet is jelentkezett nála: más irányból hallotta a hangokat, mint kellett volna. Vivien kezdetben még érdekesnek találta a szaglásvesztést. „Végigszagoltam mindent a lakásban, parfümöket, ételeket, illatgyertyát. Az ízleléssel is hasonló volt, kóstolgattam ételeket, eleinte még éreztem, hogy sós vagy édeskés, amit eszek, de másnap már ez is eltűnt. Hiányoztak az ízek, levert voltam, beteg és nagyon szerettem volna felvidítani magam egy kis édességgel, de úgy ettem meg fél csomag töltött kekszet, hogy az akár pár darab farostlemez is lehetett volna.”

„Sajnos részletes hazai eredmények nem állnak rendelkezésünkre, de a nemzetközi adatok alapján elmondhatjuk, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek csaknem 80 százaléka szaglás- és ízérzéspanasszal is rendelkezett. Az anozmia (szaglásvesztés) az esetek több mint 60–70 százalékában az ízérzés zavarával járt együtt” – mondja Krasznai Magdolna fül-orr-gégész. A fertőzötteknél a szaglással kapcsolatban két jelenség is előfordulhat, az egyik a szagérzékelés megszűnése, a másik a parozmia, ami tulajdonképpen szaglászavart jelent. Ezenkívül meg kell említeni a csökkent szagérzékelést (hypozmia) is. Míg az anozmia jelenségénél a koronavírus kiiktatja a szaglás képességét, addig a parozmia eltorzítja azt, a páciens „hibásan” érzékel szagokat. Jellemzően ezek kellemetlen szagok.

Az érzékszervi torzulásokat a hibás, módosult, a szaglóhám regenerációja során rosszul működő kapcsolatrendszer (receptor, idegrost, ingerületátvivő anyag) okozhatja. Ezeket a hibás kapcsolódásokat jó esetben a szaglórendszer önmaga kijavíthatja, és hetek, hónapok alatt a tünetek megszűnhetnek. „Normális esetben – folytatja Krasznai Magdolna – ez ijesztő lehet, de a vírusfertőzésen átesett betegeknél a gyógyulás tüneteként jelentkezik. Az anozmia és parozmia, de főként az előbbi az ízlelés elvesztéséhez is vezethet.” „A szaglásvesztés alaptünetnek számít – jegyzi meg Prinz Géza neurológus, infektológus, pszichiáter –, először mindig az anozmia jelentkezik, és csak később fordulhat elő a parozmia a gyógyulás jeleként. A beteg ilyenkor olyan szagokat érez, amelyeket nem kellene. Például fokhagymaszagot úgy, hogy egy darab sincs a közelében.”

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.