Tavasz van, túrára fel!

Élet + Mód

Ajánlónkban szerepel nagy múltú tömegrendezvény, szórakoztató erőfelmérés és kombinált feladat egyaránt. Válogatásunkban az ország minden tájáról vannak túrák, de így is biztos lesz, ami kimaradt, pedig valakinek a kedvence.

Téli túragyűjtésünk után itt a tavaszi ajánló. Tavasszal túrázni különleges. Éled az erdő, minden friss és zöld. A kora tavaszi erdőben, amikor a rügyek már kipattantak, de a levelek még nem alkotnak sűrű lombot, messzire ellátni. Ilyenkor a legkönnyebb észrevenni a vadakat. Apám mindig azt mondta, hogy csak figyelni kell, és egyszer csak azt érzed, hogy valaki néz. Na, akkor kell csöndben maradni és szétnézni. Ott lesznek az őzek és muflonok.

Ha ezt szeretnénk, igyekezzünk, mert a levelek már hajtanak, de ha csak a langyos tavaszi erdőt akarjuk bejárni, ráérünk. Válogatásomban igyekeztem úgy összeszedni a túrákat, hogy a Zempléntől az Őrségig sok minden benne legyen. A támpont az volt, hogy a túrákon legyenek keményebb és könnyebben teljesíthető távok egyaránt. A túrákat időrendben raktam egymás mögé, a végére pedig tettem egy bónusz gyűjtést a legesleghíresebb túrákról meg egy-két különlegesebb megmérettetésről.

Dél-Börzsönyi Kilátások

Időpont: március 23.

Rajt: Zebegény

Távok: 5-10-20-30-40 km

A túrát több mint tíz éve rendezik a két hosszabb és a séta távon, a tízes és húszas pár éve van a repertoárban. Mindegy, melyiket választjuk, a Börzsöny mindig kellemes és gyönyörű kilátópontokkal kecsegtet. Minden táv körtúra, a leghosszabb távon a szintemelkedés 1700 méter, vagyis nem könnyű, de messze nem teljesíthetetlen túrákról van szó. A rajt-cél igazi habzsi-dőzsi, kocsma, bolt és térerő is van a célban. Meg persze meleg és hideg étel a fáradt vándoroknak. Érdemes előnevezni, akkor olcsóbb.

Iszkiri 

Időpont: március 31.

Rajt: Szárliget

Távok: 10-35-45-65-72-100 km

A Kinizsi százas (erről még lesz szó) az egyik legnépszerűbb teljesítménytúra. A rajongók számos permutációját elkezdték megrendezni, ilyen például az Iszinik, ami a Kinizsi útvonala visszafelé. Az Iszkiri körtúra nagyjából a Kinizsi vonalán halad, több táv is választható, így nem csak az acéltalpúak vállalkozhatnak rá. Nem a legolcsóbb túra, a 100 kilométeres távra 8500, a 25-ös re persze már kevesebb, 4000 forint a nevezés. Érdemes előnevezni.

Buda Környéki Szép Kilátások - Buda Bércein

Időpont: április 13.

Rajt: Óbuda

Távok: 8-25-38 km

A hosszabb táv több mint tizenöt éve van, a rövidebbeket az igények hívták életre tavaly. A Budai-hegységben több túrát is szerveznek, mint azt látni is fogjuk, tavasztól-tavaszig lehet válogatni a rövidebb-hosszabb változatok közül. A Szép Kilátás túrákon a Hármashatár-hegyre minden táv felmegy, onnan pedig különböző útvonalakon kanyarodnak vissza a túrázók a célba. Útközben csak a leghosszabb táv érint vendéglátó-ipari egységet, illetve frissítőpontot, a 25 és a 8 kilométeres távon magunknak kell gondoskodnunk a túlélésről. A célban már van innivaló és zsíroskenyér. Célszerű előnevezni.

 
Túrázók a tavaszi erdőben, esőben
Fotó: MTI/Komka Péter

Sárga 70

Időpont: április 30.

Rajt: Esztergom

Távok: 30-50-70 km

Klasszikus túra, mégsem lett őrületesen népszerű, fene tudja, miért, talán mert késő este van a rajt. Ahogy a nevéből következtetni lehet, a sárga jelzést követi meglehetősen sokáig. Minden táv rajtja az esztergomi vasútállomás, aztán ki-ki jut, amíg jut. A 70 célja Budaörs, az 50-é Hűvösvölgy. A 30-as teljes mértékben éjszakai, a 70-esnél nappal is menni kell tovább. Útközben vannak frissítőpontok, de be lehet térni kocsmákba is, már ha nem éjjel járunk arra. Érdemes előnevezni. A rövidebb távok másnap, azaz május elsején indulnak.

Vérteskozma 30

Időpont: május 1.

Rajt: Vérteskozma

Távok: 30-20-10 km

Hogy a Vértes se maradjon ki, választottam a vérteskozmai körtúrát. Az olcsóbb túrák közé tartozik. Útközben nincs komoly frissítés, csak némi csoki és ez-az, ami azt jelenti, hogy jobb, ha viszünk enni- és innivalót magunkkal. A távok teljesíthetők, a szintek nem brutálisak. Mi mással is ünnepelhetnénk meg május elsejét?

Vitézlő

Időpont: május 11.

Rajt: Szendrő

Távok: 5-től 80-ig minden

Különleges túra, mert nem csak gyalog lehet teljesíteni. Alapvetően persze gyalogtúra, de egyes távokat – a 80-at például – kerékpárral is meg lehet csinálni. De nem emiatt igazán érdekes, hanem azért, mert akár kombinálni is lehet a túrát. Ez abból áll, hogy a 25-ös túrán 23 kilométer gyaloglás mellett két kilométert evezni is kell. A Rakaca-víztározóig vezet a túra, majd a túlpartról kell tovább menni. Nagyon kellemes, nagyon jól szervezett, élvezetes kikapcsolódás. Érdemes előre nevezni.

Őrség – Szerről-szerre Szalafőn

Időpont: május 11.

Rajt: Szalafő

Távok: 20-30-42-50 km

Több távon is be lehet járni az Őrséget, ami igazán egyedi élmény akár futva, akár gyalogolva – a 42-es táv maraton, ezt nyilván futva érdemes csinálni. A szint nem túl combos, nem fogjuk kiköpni a tüdőnket. A Szerről-szerre túra mellett lehet indulni a Vendvidék 75-ön is, ez kicsit hosszabb huzattyú. A legtöbb túrával ellentétben, ahol ajánlott az előnevezés, itt ez kötelező, kivéve a Vendvidék 75-öt.

*

Ahogy cikkünk bevezetőjében említettük, néhány nem mindennapos túrát is ajánlunk. Ezek következnek most.

Húsvéti Tojáskereső (tájfutó verseny)

Időpont: április 1.

Rajt: Budapest, Péterhalom (47.429883, 19.190369, XVIII. kerület)

Aki valami izgalmas, mozgalmas dologra vágyik, de tart attól, hogy el fog veszni az erdőben, az bátran próbálja ki magát a Péterhalmi-erdőben húsvét hétfőn! Nagyon kellemes hangulatú tájfutó rendezvény. A bozótos, erdős, lényegében szintemelkedés nélküli területen kell minél több pontot megtalálni egy óra alatt. A távoli és nehezebben megtalálható pontok többet érnek, aki kicsúszik az időből, az kemény büntetőpontokat kap. Időben regisztrálva a részvétel ingyenes. A kisgyerekek a focipálya környékén kereshetik a tojásokat, a nagyobbak klasszikus pályán is kipróbálhatják magukat.

Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra

Időpont: május 25.

Rajt: Gyöngyös

Távok: 15-25-40 km

Más éjszakai túrát is hozhattam volna, a lényeg itt az éjszakain van – kellően pesszimista hangulatban azt is mondhatnánk, hogy ebben az a jó, hogy kilátás se kell hozzá. A Mátrai Csillagok május 25-én rajtol immáron 19. alkalommal, lehet választani 15, 25 és 40 kilométeres táv közül. Az éjszakai túrákkal kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy jól fel kell tudni mérni, mit is bírunk. Nemcsak a távot illetően. Órákon át leszünk a töksötét erdőben, mindenféle neszekkel és zajokkal. Nem érdemes túlagyalni, túlparázni, május végén már szép idő van, nincs mitől félni. Olyan éjszakai versenyt válasszunk, ami már bejáratott, esetleg egy népszerű túra betétváltozata. A "Most először rendezünk túrát és mertünk nagyon álmodni!" kezdetű kiírásoknak ne nagyon higgyünk! Nappal eltévedni a rossz pályakitűzés vagy egyéb rendezői hibák miatt kellemetlen, éjszaka viszont nagyon bosszantó és idegesítő, akár a túra feladásával vagy balesettel is járhat.

*

Vannak klasszikus teljesítménytúrák, amelyek annyira népszerűek, hogy már-már tömegrendezvénynek is beillenek. A legtöbb túra létszámkorlátos, vagyis legfeljebb 100-200 főt engednek a szervezők az erdőbe. Ezeknek megvan a maguk hangulata. Meg az olyan túráknak is, ahol szakaszosan kell rajtoltatni a résztvevőket, annyira sokan vannak, illetve a létszámlimit mást jelent. A legnépszerűbb túrák nem könnyűek, sokszor a teljesítés maga is kihívás. De pont ez a lényeg.

Április 13-án rendezik a Mátrabérc túrát. A klasszik táv 55 kilométer, de vannak rövidebbek, így-36-26-15 kilométeres szakaszok. A cél Szurdokpüspöki, a rajt attól függ, melyik távot választjuk. A Mátra nehéz, szintes terep, ezzel számolni kell.

Április 20-án lehet indulni a Gerecse 50-en. A klasszikus táv mellett 30-20-10 kilométeren lehet túrázni, mindegyik Tatabányáról indul. A túra létszámlimites, ám ez az 50-es távon 3000 főt jelent. Előnevezni kötelező.

Május 20. a Kinizsi 100 rajtja. A szabályok egyszerűek, 100 kilométer 24 óra alatt. Kevés támogatás, néhány jó tanács, és mehetsz is – bejáratott bakancs, több zokni, víz, kaja, zseblámpa. Nem sok minden változott itt az évek alatt, de néha ez a jó.

*

A végén mutatok egy tavaly tavasszal bejárt túraútvonalat, ami bármikor teljesíthető, és amiről részletesen írtunk:

Téli túraajánlónkat pedig azért érdemes elolvasni, mert egy csomó túrázással, a teljesítménytúrákkal kapcsolatos általános információ megtalálható benne:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?