Tízezer hetedikes lány nem kérte az ingyenes, ám önkéntes méhnyakrák elleni védőoltást

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 12., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagyis nyilván a szüleik.

Az HPV elleni oltás 2014 óta önkéntes és ingyenes, a mostani tanévben a jogosultak csaknem háromnegyede élt is a lehetőséggel. Ez kis csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest, idén ugyanis kb. 10 ezer lány szülője nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – közölte az Emmi adatait a Világgazdaság.

A HPV elleni oltási program a hetedikes lányokat érinti, őket idén szeptembertől már kilenckomponensű hatóanyaggal oltják. A közbeszerzésen győztes cég 3,4 milliárd forint értékben 120 ezer vakcinát biztosít, valamint opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a tizenkét évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához – írják.

A méhnyakrákos megbetegedések 99 százalékánál kimutatható a HPV, így ennek megelőzésében fontos szerepe van a védőoltásnak. A méhnyakrák ma is súlyos betegségnek számít Magyarországon: évente 1200-1300 magyar nőnél diagnosztizálják, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 12., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. június 12., kedd 18:26
  1

  Ez felvilágosult és felelősségteljes hozzáállás. Sajnos az ingyenes oltást elutasítóknak nyilván csak töredéke az ilyen, és a zöme egyszerűen az oltást igénybe nem vevő vadbarom.
 2. 1
  2018. június 12., kedd 12:34
  vazz, mi sem kertuk, de nem azert mert nem akarjuk beadatni, hanem soktizezert van tobbkomponensu vedooltas. Es mire koltsunk, ha nem erre? Oszt, jonapot!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Blog

még több cikk