A diagnózis (Két klasszikus, 4.)

  • Kálmán C. György
  • 2013. január 31.

Első változat

Két szöveg egymás mellett, kommentár nélkül – az IMF jelentése Magyarországról, és egy klasszikus finn regény részlete.

Az egyik:

„Az IMF-jelentés szerint a gazdaság recesszióban van és a gyors kilábalás esélyei is gyengébbek lettek. Tavaly 1,5 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság, mely főként a visszaeső lakossági fogyasztás, fogyatkozó beruházások és egy pénzügyi konszolidáció miatt következett be. Az exportorientált feldolgozóipart leszámítva a magyar gazdaság többi része csak vergődött. A privát szektorban történő munkahelyteremtés rendkívül vérszegény, a munkanélküliségi ráta nagyjából változatlan maradt tavalyelőtthöz képest, a kormány közmunkaprogramjának ellenére. A lakossági és vállalati hitelezés tovább szűkült.

A jelenlegi politika tükrében az IMF szerint a magyar gazdaság 2013-ban stagnálni fog, és a pozitív hatású exportot a folytatódó gyenge belső kereslet kioltja. A kormányzat úgy véli, hogy nagyobb eurózónás növekedés, kiemelt vállalatokkal történő stratégiai megállapodások megkötése és az uniós források gyorsabb lehívása gyorsíthat a magyar gazdaság növekedésén. A gond az, hogy amíg a történelmi mélyponton lévő befektetési szint nem emelkedik, a munkaerőköltségek pedig emelkednek, a versenyképesség, export és növekedés szenvedni fog, és a középtávú gazdasági növekedést is leveri.”

 

A másik:

„– Siess! – szólt rá Jerry.

– Jobban már nem is tudok. De szomjas vagyok.

– A csap vize ihatatlan – válaszolta Jerry. – Barna, mint a sör, és büdös, mint a vizelet. A gyerekek valamit beleszórtak a kútba. A házmester mesélte, hogy vízmintát küldött Clevelandbe vizsgálatra, s onnan ezt a rövid választ kapta: »Az ön lova cukorbeteg.«”

(Martti Larni: A negyedik csigolya. Ford. Firon András. Budapest, Európa, 1961, 283–284.)

Figyelmébe ajánljuk