Majdnem semmit nem írok meg

  • Kálmán C. György
  • 2012. június 12.

Első változat

Ez most igen rövid bejegyzés lesz, mindjárt kiderül, miért.

Az utóbbi időben (sok éve változatlan bér, cafeteria megvonása, infláció stb.) azt gondoltam, ha elég sokat dolgozom (ami az én esetemben főleg írást jelent), esetleg olykor vehetek egy-egy könyvet, néha még színházra is futja, és jókedvemben dobhatok egy százast a koldusoknak.

Most kiderült, nem írni – vagyis: nem megírni – lehet sokkal kifizetődőbb.

Kérem, velem lehet beszélni. Bármit nem írok meg kellő pénzért. Nem is számolok fel sokat, persze, attól függ, mit kell nem megírni, mekkora a kereslet, és kevésbé tehetősek esetén önkorlátozással is élek, árengedményt adok. Több disznóság nem megírásának kedvezményes összevonására is van lehetőség, előzetes egyeztetés után.

Tudomásomra jutott például, hogy… (itt kéretik fizetni), és nehéz elhallgatni azt is, hogy… (számlaszám megy). De ha tudjuk, ki nem akarja, hogy kiszivárogjon, miszerint… (ide kérem) vagy akár csak hogy csúnyát írjak arról, ami… (ugyanide) – átbeszélhetjük. Akinek van rejtegetni valója, fellélegezhet, ez csak ízelítő volt, most abbahagyom.

Előttem az élet. Nagy hírű, rettegett nemíró leszek, unblogger, akitől mindenki (joggal) tart – üres lapjaimat hódoló kritikák tucatjai elemzik majd. Jó lesz vigyázni.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?