Első változat

Nem a nemre

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2017. febr. 18., 16:50
kommentek
10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ifjú kereszténydemokraták fölháborodtak azon, hogy az ELTE-n a társadalmi nemmel foglalkozó szak indult. Csak hát a jelek szerint nemigen értik, miről van szó.

Az történt, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) levelet intézett az ELTE rektorához, amelyben kifejtik: megdöbbentek azon, hogy az ELTE „elindítja a gender studies-t, azaz a társadalmi nemek tanulmánya szakot”.

Nagy levegő, higgadtság, olvassunk tovább.

Az IKSZ szerint az ELTE-n „a magyar társadalom számára semmilyen haszonnal nem bíró, egy politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében”.

Szóval az IKSZ úgy képzeli el az egyetemi oktatást, hogy egy szak – egy „téma”. Mondjuk a szociológia, a csillagászat, a fizika vagy az építészet egy-egy téma. Amiről önmagában megállapítható, hogy érdemes-e a tanulmányozásra. Márpedig – olvassuk tovább – a gender studies azért fölösleges, mert ahol foglalkoznak vele („néhány skandináv országban”, ahol nyilván jó dolgukban azt sem tudják, mivel töltsék az idejüket), ott „közéleti témái legfontosabbja a mellékhelyiségek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását”. Vagyis – sugallja az IKSZ – az egyetemeken ott vécéfeliratokkal és játéktervezéssel szórakoznak.

Hát nem.

A legkevesebb, ami elmondható, hogy az IKSZ nem eléggé tájékozott.

Én nem értek a gendertanulmányokhoz (ahhoz sem), de valamit azért hallottam harangozni, és most nagyon egyszerű szavakkal elmondanám, hogy (szerintem) miről van szó. Szemben azzal, amit az IKSZ állít („Szögezzük le, hogy biológiai nemek vannak, nem társadalmiak”), a nem bizony társadalmi is, vagyis a társadalmi konvencióknak (hagyományoknak, lélektannak stb.) nagyon is komoly köze van ahhoz, hogy milyenek a nemi szerepek, mi és hogyan különül el, mit és hogyan érzékelnek a társadalomban együtt élő emberek. Nemi szerepek (vagyis gender) minden korban és minden társadalomban voltak és vannak. Olykor vannak konfliktusok, problémák, változások és lázadások ezek miatt – máskor akár évszázadokig fennmaradnak a megszokott formák, és az emberek még csak nem is tudatosítják, hogy milyen konvenciók szerint élnek. A társadalmi nem kérdését lehet történetileg is tanulmányozni, és lehet a jelen társadalomban betöltött funkcióját vizsgálni, szerepét a kultúrában, politikában, gazdaságban, mindennapi érintkezésben; ezek valamennyien úgynevezett genderkérdések. Vannak olyan kisebbségi (gyakran rejtőzködő) csoportok, amelyek ugyancsak érdemesek a figyelemre – a saját nemükhöz vonzódók, a transzneműek, és még számos kisebbségi csoporthoz tartozó embertársunk, akiknek elég nehéz az életük az előítéletek és a kirekesztettség miatt. Ez szociológiai, lélektani és egyben genderkérdés is.

false

Röviden és felületesen ennyi volna. Erre mondja az IKSZ, hogy „ezzel a tanulmánnyal semmiben nem segítik nemzetünk felemelkedését, sőt rombolják azt az értékközpontú gondolkodást, ami a közép-európai országokban még jelen van”. Miért is? Nemzetünk felemelkedésének az volna a záloga, hogy ne adjunk számot arról, hogyan alakultak a múltban és hogyan festenek ma a férfi és női szerepek, a nemek szerinti munkamegosztás és viselkedésformák megoszlása? Hogy mi volt és mi ma a sorsuk azoknak, akik a bevett konvencióktól eltérnek? Ez olyasvalami, aminek átgondolása rombolja az értékközpontú gondolkodást?

De van még tovább is. Az IKSZ azt javasolja, hogy a rektor „az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással inkább egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel”. Vagyis azt gondolja, hogy a demográfiai helyzet javítása meg a „családügy” üdve azon múlik, van-e hozzá rangos egyetemen megfelelő tanszék.

Aha.

Ha egy jelenséget károsnak, veszedelmesnek, „nonszensz őrültségnek” tartunk, akkor az ne legyen egyetemi stúdium tárgya. A gender studies – vagyis amit az IKSZ annak hisz – ilyen, valami szörnyű és gusztustalan dolog lehet, tehát nem tanulmányozandó. A meteorológusok akkor ne tanuljanak a tornádóról, az orvosok a rákról, a vízmérnökök az árvízről, a történészek a háborúkról. Pfuj. Ezek rémes dolgok, ki velük az egyetemi tanrendből! Nem engedhetünk a tornádó- (rák-, árvíz-, háború-) lobbi nyomásának!

Azért én az IKSZ helyében távolabbra tekintenék. Nemcsak hogy konjunktúra- és boldogságszakot, hanem gyémánt-, arany- és korlátlan olajkincsszakot is létesítenék. Hátha akkor meglesz a tárgya is.

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2017. febr. 18., 16:50
kommentek
10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  tiszapolgári
  2017. február 19., 15:07
  Azért is érdekes, hogy pont a kereszténydemokrata ifjúság kifogásolja az új egyetemi szak indítását, mert éppen a római katolikus egyház az, ahol egymást érik a különböző szexuális botrányokról szóló hírek.
  Sem a görög katolikus, sem a protestáns lelkészekről nem hallunk hasonló ügyekről, vagy ha nagy ritkán mégis, akkor olyanokat, amelyekben a lelkész vagy a püspök úr talán túlzottan is férfiként viselkedett, amikor a Tízparancsolat ellen vétett. És a rabbinövendékek sem tölthettek be hitközségi állást addig, amíg meg nem nősültek, és ha egy rabbi elvált vagy megözvegyült, minél hamarabb újra kellett nősülnie, ami jó példája annak, hogy a zsidó vallási törvényeknek nem az öncélú, teljesen fölösleges önsanyargatás, hanem az életszerűség az alapja.
  Ezzel szemben a római katolikus papokkal kapcsolatos botrányok legtöbbje abból is adódhat, hogy a cölibátusi fogadalom miatt nem teljesen tisztázott, hogy a papoknak, de akár a férfi és a női szerzeteseket is ide vehetjük, milyen a viszonyuk a nemi szerepükkel. Hogy van-e nekik olyan egyáltalán?
 2. 9
  bétom
  2017. február 19., 00:34
  Idióta Kretének Szövetsége :)
 3. 8
  Pasinszki
  2017. február 18., szombat 20:40
  Majdnem három évszázaddal Rousseauék után az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség puszta létezése is anakronisztikus.
  A "keresztény értékrend" kifejezés nagyjából annak a fedezésére szolgál, hogy a vallásoknak már rég nincs világmagyarázó erejük. Már csak a nagyon hülyék hiszik, hogy a Föld lapos, négy elefánt tartja, amik teknősbékákon állnak. Kevésbé hülyéknek csak misztikumra van igényük. Ezekből jó pénzt lehet kihúzni. No de hát, ha nem istenek teremtették a világot, hát akkor a papok az erkölcs letéteményesei. A keresztény papok a "keresztény értékrend" őrizői. Míg a lapos Földre vevőknél jobb képességűek észre nem veszik milyenek is ezek az őrök.
 4. 7
  szegedi789
  2017. február 18., szombat 19:43
  És a következő kormányinfón meg bejelentik, hogy Pázmány és a Károli pár milliárdot kap demográfiai és családügyi intézetre, tanszékre, ha feltételként vállalják a gender studies kizárását ...
  Ez a dzsenderezés meg egy light sorosozás (funkcióját tekintve) ... Dzsenderezés mint a politika pótlása ? ? ?
  Csak ezzel is az a baj, amíg fantomokkal vitézkedünk, addig is "fogy a magyar" ...
  Bár ez a nemzet halál vízió is elég problémás ...
 5. 6
  Rumata
  2017. február 18., szombat 19:12
  Oké, akkor most gyorsan tisztázzunk valamit.

  Az a "keresztény értékrend", amire az IKSZ céloz, soha a büdös életben nem volt "értékközpontú".

  A "keresztény értékrend" - ahogy azt a neve is egyértelműen jelzi - mindig is kizárólag ideológiaközpontú volt.

  Az ideológiaközpontúság pedig egészen konkrétan azt jelenti, hogy a "keresztény értékrend" bármikor képes volt a legalapvetőbb emberi értékeket is megtagadni, ha azok ellenkeztek a keresztény ideológia pillanatnyi álláspontjával.

  Azt például, hogy Galileinek igaza volt, és a Föld forog, a "keresztény értékrend" csupán 1992-ben volt képes hivatalosan is tudomásul venni.

  Hát ennyit az IKSZ által képviselt értékrendről.
 6. 5
  Rumata
  2017. február 18., szombat 19:11
  >> Erre mondja az IKSZ, hogy „ezzel a tanulmánnyal semmiben nem segítik nemzetünk felemelkedését, sőt rombolják azt az értékközpontú gondolkodást, ami a közép-európai országokban még jelen van”.
 7. 4
  Cheyenne
  2017. február 18., szombat 18:17
  Ezek lényegi megnyilvánulások (lásd még halálos bűn a homoszexualitás tankönyvi tanítása Erdő Péter húgától), mert arra világítanak rá, hogy minden képmutató exegézis ellenére a Biblia lényegi üzenete (minden részleges szépsége, apró bölcsességei mellet) a homofóbia, a buta szexizmus, a kirekesztésre épül. Ez több mint 2000 éve változatlan. Az isten által sugalmazott iratokat érdemes olvasgatni. Egészen közel menve a szent szövegekhez ez az újra és újra felbukkanó sötétség vibrál. Színről színre.
 8. 3
  rworse
  2017. február 18., szombat 17:56
  Sötét barom IKSZ.
 9. 2
  mandras
  2017. február 18., szombat 17:46
  @szegedi789 Persze, ez a lényeg, és nem az, hogy milyen hülyeségeket beszélnek a gendertanulmányokról. (Azért azon se árt elpoénkodni, legalább látjuk, kikkel állunk szemben.) Az egyetemek autonómiáját oktatási és kutatási ügyekben egyébként az "Alaptörvény" is garantálja. Papíron.
 10. 1
  szegedi789
  2017. február 18., szombat 17:17
  Azért annak is van egy különös "bája", hogy IKSZ csak úgy beledumál meg utasítgat egy elvileg autonóm (jó, oké, 2017-et írunk, kicsit zavaros időket élünk, de akkor is ...) intézményt ... Vagy már eljutottunk arra a szintre, hogy Parragh méltóságos úr után, mostmár egy ilyen fantomszervezet is beledumálhat egy független intézmény működésébe ? ? ? Akár az utcáról betoppanva is lehet dzsenderezni ? ? ? Illetve egy sajtótájékoztató megtartása felhatalmazta az adott illetőt, hogy oktatási szakértőként lépjen fel ? ? ?
  Nem is értem e műbalhét, a Pázmányon akarták bevezetni ? Neeem ? Akkor meg ?

Komment írásához vagy regisztrálj

Összes blog Itt

Blog

még több cikk