Első változat

Őrizzünk együtt

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2016. szept. 18., 07:30
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az értékőrzéssel foglalkozó Magyar Polgári Együttműködés Egyesület végre, végre megszólalt a népszavazás ügyében.

Ősz volt, már jócskán esteledett, amikor Kovács végre hazaért. Fáradtan huppant le a fotelbe, gyermekei örömmel, egymás szavába vágva, nagy nevetések közepette gyűltek köré. Ki ezt, ki azt akarta elmesélni, megmutatni, szavukat is alig lehetett érteni. – Hagyjátok már szegény apátokat – mondta szelíden Kovácsné –, az egyesületből jön, nagyon sokat dolgozott szegény. – De Kovács csak szelíden legyintett, az egyik kislányt a térdére ültette, a többiekhez is volt egy-egy kedves szava, mosolyogva hallgatta csivitelésüket. – Megőriztétek? – érdeklődött Kovácsné. – Sikerült ma is? – Meg – bólintott elégedetten Kovács –, nem volt egyszerű, de sikerült.

Kovács a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület tagja volt, amely 1996-ban alakult, de csak 2015-ben jegyezték be, és alapszabálya nem érhető el az interneten (csak egy tervezet, itt). Főszereplőnk neve – akárcsak a fenti családi jelenet – csak szeszélyesen szárnyaló fantáziám terméke; azt azonban tényként kell elfogadnunk, hogy „az egyesület célja, hogy megőrizze a magyar, a nemzeti és az európai kulturális értékeket”, mert ezt mondta Tordáné Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke (elnök: Balog Zoltán).

Tordáné Petneházy Judit

Tordáné Petneházy Judit

Fotó: MTI

Az egyesületi élet tehát, ha intenzíven és hatékonyan zajlik, az értékek megőrzésére összpontosít. Nehéz, felelősségteljes munka, sok a buktató, tévút, sőt veszély. Bizony, össze kell szedniük magukat az egyesület tagjainak: még az is lehet, hogy havonta egyszer értéket őriznek, amikor éppen a munka dandárja van. Most például a népszavazás ügyében kellett véleményt nyilvánítaniuk: részvételre és nemmel szavazásra biztatják a választókat, „meg kell védeni az évszázadok alatt kialakult európai értékeket, hogy ne vesszenek el, és ne alakuljanak ki párhuzamos társadalmak”.

Ki ne érezte volna, hogy elveszőben vannak az európai értékek? Ott tolong a sok kínai meg japán meg arab a múzeumokban, koncerttermekben, és hát születnek-e új Michelangelók meg Beethovenek? Wass Albertnek van-e méltó követője? Mindannyian hálásak lehetünk azért, hogy van egy egyesület (és nem mocskolja be semmiféle politika, pillanatnyi érdek, holmi anyagias összefonódás), amelyik csakis az őrzésnek szenteli valamennyi energiáját.

Lehet csatlakozni.

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2016. szept. 18., 07:30
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  2016. szeptember 19., hétfő 13:03
  Kedves Tordáné Petneházi Judit,

  Ön mennyire ismeri a 'nem európai' jogot, és értékeket?
 2. 6
  Kovacs
  2016. szeptember 18., 18:48
  EZT MONDTA [Tordáné Petneházy Judit] : "Európától nagyon eltérő kultúrából jönnek, az európai jogok és értékek számukra nem ismertek." Telitalálat, az önvallomás elkezdődött... A magyar nép, vagy az, ami annak vallja magát, a mai napig nem tud viselkedni.
 3. 5
  tiszapolgári
  2016. szeptember 18., 18:35
  „Lehet csatlakozni."

  Nem értek egyet, a nyakló nélküli csatlakozás a tagság felhígulásával járhat.
  Biztonságosabb lenne, és ezt az alapszabályba is sürgősen be kellene venni, ha kizárólag egy-egy tag elhunytával lehetne új jelentkezőt fölvenni, ahogyan a nemzet sportolói és színészei csinálják. Még jobb lenne dinasztikus alapon, mondjuk, ez a bizonyos Kovács meghal, és a kisfia vagy a kislánya megörökli az egyesületi tagsági igazolványt az ingyenes parkolójeggyel.
  Ez az összmagyarság és egyúttal Európa érdeke is.

 4. 4
  Cyrano
  2016. szeptember 18., 12:08
  "Miért erőlködik az írással az, akinek, jól láthatóan, semmi érzéke hozzá?"

  Meséljen Gyurica, miért? Magánál senki sem tudja jobban a választ.
 5. 3
  Gyurica úr
  2016. szeptember 18., 11:50
  .
  Őrző szarnak a liberális pofon.
  Miért erőlködik az írással az, akinek, jól láthatóan, semmi érzéke hozzá?

 6. 2
  Blama
  2016. szeptember 18., 10:37
  Köszi, KCGY, ez megint nagyon jó volt.

  "Politikamentes".....
 7. 1
  grrr
  2016. szeptember 18., 09:33
  "..hogy havonta egyszer értéket őriznek, amikor éppen a munka dandárja van..."

  Ezzel az értékőrzéssel alapvető bajok szoktak lenni, pl. tök röhejesek.

  De ugyanilyen tök röhejes volt amikor a maszop a baloldali értékekről zagyvált és búsított engem mint akkori szimpatizánsát ezzel az ökörséggel. Mert az ilyesmi mindig ökörség, csak a kuncsaft nincsen tisztában vele, nem működik az esztétikai-stilisztikai érzéke, avagy, - ez a rosszabb eset - amikor igenis működik, a kuncsaft tudja hogy fals amit mond, hamisan, demagóg módon intonál, de úgy véli a népeknek ez is jó lesz.

  A képen szereplő nőszemély felettébb hasonlít a wittnerhez, ugyanaz a fanatikus, gyűlölködő elementáris butaság sugárzik róla.

Komment írásához vagy regisztrálj