Szegény jobboldal

  • Kálmán C. György
  • 2012. szeptember 15.

Első változat

Az uralkodó pártoknak és kormányzatuknak, nem tudni, mi okból, az a kényszerképzetük, hogy – amellett, hogy a „fülkeforradalom” végbevivői, katonái s végül nyertesei, és új rendszert építenek – ők „konzervatívok”; én ugyan ezt nem értem, de hát az önmeghatározás és az önelnevezés mindenkinek a legbensőségesebb magánügye, ha valamiért szamovárnak vagy csirketápnak neveznék magukat, azon is legfeljebb csendesen mosolyognánk.

Ezek a „konzervatívok” mármost úgy vélik, hogy kell lennie egy konzervatív értelmiségi körnek, amely formálja a véleményt, alátámasztja a (jó) kormányzás intézkedéseit, érvel a kormány (állítólag konzervatív) ideológiája mellett, bölcs tanácsaival segíti a kormányzó pártokat és a kormányt. Vagy ha nincs ilyen kör, létre kell hozni; fiatal, ambiciózus jobboldali („konzervatív”) gondolkodókat kell mozgósítani, és jól megfizetni őket, hogy tegyék országjobbító dolgukat. Nem az én ízlésem, de hát nosza – mi másra valók a pártpénzek, mint hogy ilyesmire költsék, két választás között.

Az internetes újságírás különösen alkalmas terepnek látszik: Blogisztán „szép, nagy, nagy ország”, elférnek benne az úgynevezett konzervatívok is, ahogyan a szélsőbal meg a cukkinitermesztők. Aki jól, érdekesen, élvezetesen ír, az kiemelkedhet, sokan olvassák, vitatják, beszélnek róla, híre megy – ha eszmét akar terjeszteni, akár sikerrel is járhat, ha csak leírja, ami épp az eszébe jut, még az is kiválthat érdeklődést.

Azt azért eléggé furcsállom, ha a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri kabinetjében politikai tanácsadó ír blogbejegyzést; nemigen tudok eltekinteni, bármennyire szeretnék is, a szerző személyétől, különösen, hogy a szöveg nem olyan minőségű, nincs akkora ereje, hogy ezt az egyébként kívánatos elválasztást szerző és szöveg között megtegyem. És akkor még nagyon finom voltam.

Hiába kutatok az emlékezetemben, nem emlékszem olyan kormánytisztviselőre, aki politikai publicisztikában említésre méltót alkotott volna – de hát az én memóriám lukacsos, és megtörténhet olyasmi, ami eddig soha. De azt akkor is furcsának tartom, hogy valaki magánvéleményként, személyes meggyőződésként tárjon olvasói elé olyasmit, amiért (nyilván: jól) megfizetik, amit képviselni hivatali kötelessége. Amikor tehát éppen arról futtat eszmét, hogy ki is az értelmiségi, ki is a szabad ember, és ki hogyan függ az államtól – akkor minimum különösnek találom, hogy ez milyen viszonyban is áll saját, személyes életével. Hogy kiről beszél voltaképpen – vajon érvényesnek tekinti-e mindazt, amit leír, saját helyzetére.

Nyilván nem.

Megadja Gábor ugyanis felteszi a kérdést (aki lusta kinyitni a linket, annak bővebben idézem): „Ki az értelmiségi?”, majd így folytatja a kérdések sorát: „Vajon az értelmiségi-e, aki gondolkodni akar, és a fenti, amerikai magazin mottója szerint jár el [»Ideas over Ideology – Principles over Party«]; vagy inkább az-e az értelmiségi, aki a mindenkori csapásirányt követi, éceszgéberként vagy PR-munkásként ideológiát gyárt a hatalomnak? Esetleg a hatalom fülébe akarja sugdosni magvas ötleteit?” Aztán hirtelen elveszíti az érdeklődését a felvetett problémák iránt, és váratlanul rátér arra, hogy „ki a szabad ember”, s azt állítja, hogy „az állandó kritikus nem bírál, csak pózol”. Mint például „a kádárista szövetséges reformértelmiségi, amikor a nyugatiasságot, európaiságot kéri számon a jobboldalon”.

Megkímélem az olvasót a „gondolatmenet” követésétől, csak az utolsó bekezdéseket idézem:

„Szabad embernek nehéz lenni. A szabad ember gondolkodását ugyanis nem egzisztenciájához igazítja. Ezért sem tud a baloldali értelmiségi szabaddá válni. Ahogy a kormányok, rezsimek jönnek-mennek, úgy változik az egzisztencia is. Amit adnak, elvehetik. (Ha kicsit szerencsésebb, hagyják, hogy szabad legyen.) A szabad ember viszont máshoz ragaszkodik; lehet, hogy az útja nehezebb, lehet, hogy több a dilemmája, és az is lehet, hogy megdobálja az élet. Viszont szabad ember marad.”

Megadja Gábor írása az inkonzisztens, felfoghatatlanul kusza, mindenféle érvet és érvelési sort nélkülöző szöveg iskolapéldája; a szerző hallott valahol arról, hogy a kötőszavak (ugyanis, mert, tehát, ezért, ahogyan – úgy, viszont és társaik) a rendezettség és logikusság látszatát képesek kelteni, ezért bátran alkalmazza őket, minden különösebb aggály nélkül. Közben bátran elhelyez néhány diffamáló kitételt a baloldali értelmiségről (nem fogják kitalálni: ezek rosszul öltöznek, Vor-zakót és szürke kardigánt viselnek), összehozza az olyan rettegett terroristákat, mint Engels és Lukács, és jelzi: ő bezzeg szabad ember, nem afféle PR-es, és rajta tartja a kezét az amerikai konzervativizmus (na meg a két és fél ezer éves [?] hagyomány) üterén.

Ezt érdemli a konzervativizmus? Vagy csak ennyire telik?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.