Határ / Hegyeshalom

  • ételhordó
  • 2013. november 21.

Ételhordó

A régi ismerős, gyomorszorító érzés most is megvan, de már csak afféle pavlovi reflex, inkább arra lennénk kíváncsiak, hogy az osztrák-magyar határon van-e értelme éttermet vinni? Vagy az is csak hasonló kísértettanya, mint az egykor félelmetes hegyeshalmi átkelő?

false

Természetesen nem az. Sőt, teljesen logikus, hogy a valaha szebb napokat és minden bizonnyal a magyar állambiztonság kiemelt figyelmét élvező Határ étterem nem húzta le a rolót, miután eltűntek a közelből a fináncok, határőrök. A Bécs felől érkező autósnak lassítania kell, s ha már lassított, akármi megtörténhet. Pláne, ha éhes.

Ráadásul a Határ nemcsak étterem, komplett szolgáltatóház, "A 07-24 óráig nyitva tartó házban üzemel egy magas színvonalú étterem, shop és több pénzváltó. Az épület előtt kiváló parkolási lehetőség adódik mind a személyautóval, mind a busszal érkező kedves vendégek részére..." - olvassuk beharangozójukban, és hogy mennyire odafigyelnek az "üzleti alapú" működtetésre, jó példa, hogy a pincértől welcome-falat helyett egy csokor toilette feliratú jegyet kapunk...

A hortobágyi húsos palacsinta (1650 Ft) az 1980-as évek vendéglátó-ipari tankönyveiben is szerepelhetne, előételnek természetesen több a soknál. Két bazi, drapp, tejfölcsíkos palacsinta. A különbség legfeljebb annyi, hogy az 1980-as években nem ismerték a mikrohullámú sütőt, így a változó hőmérsékletű ételt sem. Ellenben a mi "korszerű" palacsintánk belül forró, kívül hideg - de ne játsszuk a hülyét, meglepne, ha nem így volna. A húsleves májgaluskával (790 Ft) is a várakozásunknak megfelelő. Nyelvet égető, agyonvegetázott lé jókora, de meglehetősen puha gombóccal. Legfeljebb másnaposoknak ajánlanánk, de a fogyasztása előtt és után igyanak sok vizet.

Viszont a csirkecsíkok fűszeres bundában, friss salátákkal (1990 Ft) nem okoz csalódást. Egyenletes hőmérséklet, ropogós, kellemetlen meglepetésektől mentes csirkefalatok, és a saláta is elmegy. Ha ilyet adnának minden gyorsétteremben, büszkék lennénk a magyar tömegétkeztetésre. Csakhogy a Határ étterem "magas színvonalú", ráadásul rajtunk és a személyzeten kívül nem is volt ott senki.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.