Határ / Hegyeshalom

  • ételhordó
  • 2013.11.21 19:40

Ételhordó

A régi ismerős, gyomorszorító érzés most is megvan, de már csak afféle pavlovi reflex, inkább arra lennénk kíváncsiak, hogy az osztrák-magyar határon van-e értelme éttermet vinni? Vagy az is csak hasonló kísértettanya, mint az egykor félelmetes hegyeshalmi átkelő?

false

Természetesen nem az. Sőt, teljesen logikus, hogy a valaha szebb napokat és minden bizonnyal a magyar állambiztonság kiemelt figyelmét élvező Határ étterem nem húzta le a rolót, miután eltűntek a közelből a fináncok, határőrök. A Bécs felől érkező autósnak lassítania kell, s ha már lassított, akármi megtörténhet. Pláne, ha éhes.

Ráadásul a Határ nemcsak étterem, komplett szolgáltatóház, "A 07-24 óráig nyitva tartó házban üzemel egy magas színvonalú étterem, shop és több pénzváltó. Az épület előtt kiváló parkolási lehetőség adódik mind a személyautóval, mind a busszal érkező kedves vendégek részére..." - olvassuk beharangozójukban, és hogy mennyire odafigyelnek az "üzleti alapú" működtetésre, jó példa, hogy a pincértől welcome-falat helyett egy csokor toilette feliratú jegyet kapunk...

A hortobágyi húsos palacsinta (1650 Ft) az 1980-as évek vendéglátó-ipari tankönyveiben is szerepelhetne, előételnek természetesen több a soknál. Két bazi, drapp, tejfölcsíkos palacsinta. A különbség legfeljebb annyi, hogy az 1980-as években nem ismerték a mikrohullámú sütőt, így a változó hőmérsékletű ételt sem. Ellenben a mi "korszerű" palacsintánk belül forró, kívül hideg - de ne játsszuk a hülyét, meglepne, ha nem így volna. A húsleves májgaluskával (790 Ft) is a várakozásunknak megfelelő. Nyelvet égető, agyonvegetázott lé jókora, de meglehetősen puha gombóccal. Legfeljebb másnaposoknak ajánlanánk, de a fogyasztása előtt és után igyanak sok vizet.

Viszont a csirkecsíkok fűszeres bundában, friss salátákkal (1990 Ft) nem okoz csalódást. Egyenletes hőmérséklet, ropogós, kellemetlen meglepetésektől mentes csirkefalatok, és a saláta is elmegy. Ha ilyet adnának minden gyorsétteremben, büszkék lennénk a magyar tömegétkeztetésre. Csakhogy a Határ étterem "magas színvonalú", ráadásul rajtunk és a személyzeten kívül nem is volt ott senki.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.