Macesz huszár

  • ételhordó
  • 2013. november 15.

Ételhordó

Tizenhat éve, hogy először felkerestük a Kazinczy utca és a Dob utca sarkán álló éttermet (lásd: Kacsa és egyéb disznóságok, Magyar Narancs, 1997. május 15.), amit akkor és előtte sokáig Kiskacsának neveztek. Utána viszont - nem miattunk - elég hamar leáldozott a csillaga, helyette nyitották meg a Kőlevest, ami eléggé felkapott hely volt. Vagy mégsem?

 

false

Nemrég ismét profilváltás volt. A Macesz Huszár zsidó bisztróként (pontosabban jewish bistrónak) definiálja magát, mégsem kóser. "Csinálhatok például kóser kínai konyhát is, ha betartom az előírásokat, és kínai ételeket főzök" - nyilatkozott a tulaj, és ebben tényleg lehet valami. De a Macesz Huszár sokkal szerényebb is, mint, mondjuk, a Bock vagy egyéb, magát bisztrónak nevező prémium kategóriás vendéglátóhely. A Kőleveshez képest nem lett előkelőbb a berendezés, épp ellenkezőleg. Amolyan kockás terítős nagyiétkezője hangulat a jellemző, csak sokkal több asztal van.

A zsidó tojás (1290 Ft) sűrű és igen laktató, az étlap szerint májat is tesznek bele, de a hagyma eléggé lenyomja a többi ízt, így legfeljebb sejtéseink lehetnek az összetevőket illetően. A kétszemélyesnek is mondható, fazékban érkező és teniszlabda méretű maceszgombóccal bélelt húslevesből (1190 Ft) a hús, a főtt marha a legemlékezetesebb. Szilárdsága a lehető legideálisabb, nincsenek rajta kellemetlen kiegészítők, ha nem lenne csíkokra vágva, mustárral vagy egresszósszal a csodák kapuját tudná megnyitni. Most is közel járunk az efféle bebocsátáshoz, a leves és a sárgarépa teljesen rendben van, az egyébként korrekt gombóccal viszont pont úgy járunk, mint előbb a tojással. A különbség az, hogy itt nem a hagyma, hanem a bazsalikom, ami jóval több a kelleténél.

A Macesz Huszár burgerre (2650 Ft) viszont tényleg nem mondhatunk semmi rosszat. Kezdjük a körettel! Ha mindenhol ilyen hasábburgonyát adnának, még a berberek is ezt választanák a kuszkusz helyett. De az igazi különlegesség a burger. Igaz, hogy libából készült, de azt a bizonyos, semmivel nem összetéveszthető "szárnyasmellékízt" (amiért persze rengetegen odavannak) egyáltalán nem fedezzük fel benne. Jó a friss zöldséges töltelék, bírjuk, hogy zsemlye helyett mákos barheszbe tették a cuccot.

Mi mással zárnánk a sort, mint flódnival (1190 Ft)? Ötből három csillagot adnánk érte - ettünk jobbat és rosszabbat is. Kissé kevés a mák, kissé sok a dió.

Figyelmébe ajánljuk