Hadik

  • ételhordó
  • 2013. november 29.

Ételhordó

Ahová Karinthy is gyalog járt: az Ételhordó munkatársa a régi Hadik helyén sztrapacskázik egyet.

Már csak az aggastyánok emlékezhetnek a Horthy Miklós (ma Bartók Béla, korábban Fehérvári) úti Hadikra, ők is csak a leszálló ágra. Az 1906 óta működő, Karinthy révén nevezetessé vált kávéházról 1937-ben már ezt írta Móricz Zsigmond: "Ez egy túlvilágított, rideg hombár. L-jének sarkán ültem néha, ha valakit vártam, hogy jobbra-balra látszós legyen a várakozás.

false

Balról bridzsasztalok voltak, magas rangú méltóságok s kegyelmesek kastélyzugot teremtettek maguknak, ahol fesztelenül s csöndesen kergették a poent. Jobbról kisvárosi intelligencia..." Nem sokkal később, a negyvenes évek elején húzták le a redőnyt.

A Hadik helyén évtizedekig másféle szolgáltató ipar dübörgött, a hetvenes-nyolcvanas években Szivárvány áruházként működött, a rendszerváltás idején cipőboltként boldogította a fizetőképes vásárlóerőt, és csak az ezredforduló táján, az akkor éledező kávéházi nosztalgia indított el egy igen hosszadalmas és körülményes folyamatot - ennek részletezésétől inkább eltekintenénk -, minek nyomán megnyílt az új Hadik, ami - nagyon helyesen - csak felerészben akar hasonlítani a régi kávéházra, a másik fele jellegzetes fővárosi csehó, Szatyor néven. A két hely tulajdonképpen egy, a berendezés különbözteti meg őket, a konyha ugyanaz.

A sztrapacskáról (1300 Ft) nem mondhatunk rosszat, ami hatalmas dicséret. Szó sincs a megszokott mirelit galuskáról, valóban házi készítménynek tűnik, kis túlzással azt mondhatnánk, hogy ha ennél jobbat szeretnénk étteremben, át kell lépni az országhatárt. A sütőtökkrémlevessel (790 Ft) csak a Halloweent köszöntjük, az ilyet manapság már nem szokás komolyan venni. Ennek ellenére megmelengeti szívünket, a tálalás tökéletes, és az ízekkel sincs baj. Az egészet friss, tökmagos pogácsa nyomatékosítja, szerencsére nem nehezíti el. De mit jelenthet az étlapon egy ilyen kiírás: "a rántott hús" (2400 Ft)? Elsősorban őszinteséget. A sertésszűzből készült cuccot máshol simán bécsi szeletnek mondanák, csak hát az igazmondás nem jelent mindjárt fergeteges élvezetet. A rántott hús pontosan olyan, mint egy rántott hús, vagyis semmilyen, de ha ehhez tartjuk magunkat, nem csalódunk.

Azt nem sikerül megfejtenünk, hogy a fahéjas, szilvalekváros bécsi császármorzsa (790 Ft) miben különbözik a budapestitől, de nem is nagyon érdekelt. Egyszerűn élveztük, rég ettünk ilyen jó meleg desszertet.

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.