Gulyás

  • kertész lesek
  • 2013. május 23.

Ételhordó

Volt már egy-két keresetlen szavunk a ferencvárosi rehabilitációs terület építészetét illetően, de a vendéglátás kárpótol az ízlésrombolásért. A Tompa utca és környéke gasztronómiai pörgése mégis a külföldi turistáknak köszönhető, pontosabban annak, hogy a környék tele van hostellal és aligcsillagos szállodával. Míg az őslakosok a Mester utcai pinceborozók sötétjében idézik a szellemeket, a Tompa/Tűzoltó/Angyal utcában ahány terasz, annyi angollecke. Tulajdonképpen a vendéglátás minden műfaját megtalálni itt, ám a legnagyobb meglepetésre a Liliom utcában számíthatunk: a 46-os szám alatt (és előtt), egy jellegzetes/jellegtelen, kilencvenes évekbeli épületben Gulyás néven működik az étterem.

Először nem akarunk hinni a szemünknek, hiszen a berendezés, a dekoráció köszönő viszonyban sincs a szokásos folklórvircsafttal, igaz, fantáziával sem vádolható. A Gulyás - külseje alapján - ugyanúgy lehetne pizzéria, mint cukrászda vagy a főnök keresztlányáról elnevezett sörbár. Amíg nem látjuk az étlapot, a névadást csupán a muzsika indokolja: a Monti csárdás szól cédéről.

false

A választékot még a hortobágyi kilenclyukú is megirigyelhetné, már csak az a kérdés, mi lehet a cél: turisták bepalizása, vagy korrekt kiszolgálás? A gulyásleves (990 Ft) valahol félúton lötyög. Jobb, mint amit a belvárosban mérnek a tourist menu legfontosabb elemeként, de túlfőtt benne a kevés hús, ráadásul olyan forró, amilyen a kénköves pokol lehet. Szerencsére van időnk megvárni, hogy kihűljön, így megtudhatjuk: ízesítése rendben van, miként a krumpli és a csipetke is.

Annál nagyobb meglepetés a Szalajka-völgyi pisztráng vajas, petrezselymes főtt burgonyával (79 Ft/dkg). Fogalmunk sincs, honnan szalajtották a pisztrángot, de nem is számít, mivel egy patakparti kisvendéglőben sem tudnának sokkal jobbal előállni. De a legjobb a túrós csusza pörccel (1290 Ft). Tejfölös-tocsogós, jegyzettömb méretű, legalább nyolctojásos tészta, tisztességes túróval. Egy olasz sírva fakadna, ha meglátná, ám ha rajtunk múlik, inkább a Gulyásba visszük külföldi haverjainkat, mint bármelyik hivatalos csárdába. Olcsóbb és jobb is. Ha ez az ára a miskakancsó és a cigányzene mellőzésének, megéri.

Figyelmébe ajánljuk