A jegybank alelnöke is lapít a gyengülő forint ügyében

  • narancs.hu
  • 2018. július 3.

Fekete Lyuk

Az ég kék, a fű zöld, a forint gyenge.

Most már lassan minden héten újabb és újabb történelmi mélypontot ér el a forint. Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét holnapra várják a parlament költségvetési bizottságának ülésére, hogy megmagyarázza a kialakult helyzetet.

Lassan jön a milpengő, Matolcsy meg azt üzeni mindenkinek: közöd?

Már bevásárlóturisták rohamozzák a magyar boltokat. Hétfő reggel újra 330 fölé hasított a forint-euró árfolyam, sőt 330,25-ig gyengülve újabb történelmi mélypontot ért el - írja a Portfolio.hu. A forint a múlt héten is folyamatosan döntötte a gyengeségi rekordokat, szerdán 328,07 forintos, csütörtökön 329,02 forintos jegyzéssel, hogy pénteken átlépje a 330 forintos határt.

Amíg várunk Matolcsy értékelésére, addig be kell érnünk azzal, amit Nagy Márton gondol a gyenge forint alakulásáról:

„Azt tudom mondani, hogy az árfolyam a mindenkori piaci folyamatok függvénye. A piacon rengetegféle szereplő van, exportőr, importőr, befektető, és ők alakítják ezt. Számunkra az inflációs cél az egyetlen horgony, erre többek között az árfolyam is hat, mint például a nyersanyagár vagy a bérek. Ezek tartósságát nézzük, hogy ezek a tényezők milyen tartósak, és ebből vonjuk le a következtetést az inflációra nézve” – mondta az MNB alelnök az ATV riporterének.

Ugye most már mindenki megnyugodott?

Neked ajánljuk