A köztévé szeretné meggyógyítani a melegeket
meleg.jpeg

A köztévé szeretné meggyógyítani a melegeket

  • narancs.hu
  • 2019. január 17.

Fekete Lyuk

Állapot? Betegség? Torzulás? Teszik fel a kérdést.

Szerdán a „közszolgálati“ MTVA kulturális csatornáján, az M5-ön lement egy adás, amiben azt boncolgatták, miként lehet meggyógyítani a melegeket, írja a 444.

Elég erősen kezd a műsor, a felütés ugyanis ez:

„Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«

Kitörve a korábbi titkolózások és a négy fal közül, a homoszexualitás ma már társadalmi jelenségnek számít. Befolyásolja a gondolkodásunkat, értékrendünket. Sokszor nem is tudjuk, mit kezdjünk vele, hogyan álljunk hozzá. Ha nem a mára fősodratúvá tett álláspontot valljuk, jön a megbélyegzés: homofóbok vagyunk. Ha legyintünk, valójában csak lerázzuk magunkról a kérdést. Ha meg elfogadjuk, abban tetszeleghetünk magunk és mások előtt, hogy milyen toleránsak és jók is vagyunk.

A legkevésbé gondolunk viszont azokra, akik ebben az állapotban(?), betegségben(?), másságban(?) kell, hogy éljenek nap, mint nap. Elintézzük annyival, hogy ha valaki ma már nyíltan megélheti mindezt, az a szabadság felszabadulttá, kiteljesedetté teszi. Biztos így van ez? Akkor is, ha vannak – talán sokkal többen, mint gondolnánk –, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják, hogyan?

A műsorban Trombitás Kristóf Keresztély Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával, beszélgetett teljesen komolyan a témáról.

Trombitás beszámolt egy Budapesten megtartott konferenciáról, ahol arról értekeztek kutatók, miként lehet meggyógyítani a homoszexualitást.

A konferncián előadók elmondták többek között, hogy „szükséges olyan szakembereket képezni, akik segítenek azoknak, akik nem szeretnének melegek lenni“.

Egy gyerekorvos arról beszélt, valójában a gyerekek jogaiért küzdenek, hiszen „kutatásaik szerint“  „azok a gyermekek a legsikeresebbek, és azoknak a képességei fejlődnek a legjobban, akik anyával és apával egy családban nevelkednek“.

A stúdióban aztán olyan témákat boncolgattak, hogy a melegek átnevelésével foglalkozó szakemberek vajon azért nem mernek „előbújni“, de ellenük „boszorkányüldözés“ folyik.

A katolikus pap szerint sokat segíthet a heteróvá válásban az istenhit, Szőnyi szerint pedig nem a meleget ítélik el, csak a bennük lévő hajlamot.

 

A teljes adás itt érhető el, a műsorból további részletek pedig itt vannak.

 

Figyelmébe ajánljuk