A lezárások ellen tüntettek Budapesten több helyen is

  • narancs.hu
  • 2021. március 15.

Fekete Lyuk

A rendőrök igazoltatták a jelen lévőket, a Mi Hazánk rendőrterrort kiáltott. 

Több tüntetést is tartottak március 15-én a járvány miatti lezárások ellen Budapesten: a Mi Hazánk a Vigadó térre szervezett gyülekezést, ahonnan a parlament elé kívántak vonulni; a Gődény György-féle vírusszkeptikus mozgalom alapból a Kossuth térre szervezett megmozdulást; a tömeges üzletnyitást követelő Le az Adók 75 %-ával Párt pedig szintén a Vigadó térre tervezett tüntetést, ahonnan a Kossuth térre kívántak menni.

A Vigadó téri demonstrációk 11-kor kezdődtek, a rendőrség nem sokkal később közleményt adott ki, amelyben azt írták, a jogellenes gyűlés szervezője a Vigadó téren a rendezvényt megkezdte, a rendőrök pedig intézkedtek a kormányrendelet tiltása ellenére összegyűltekkel szemben. 

Nem sokkal később a Mi Hazánk a közleményében már rendőrterrorról írt, és azt állították, hogy gumibottal ütötték gyomorszájon a párt VI. kerületi elnökét, Tanberger Tibort a Vigadó téren, amikor igazoltatása során a kocsijában mi hazánkos szórólapot találtak. A rendőrség erről azt írta, bár az esettel kapcsolatban bejelentés nem érkezett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali kivizsgálást indított.

Hozzátették, hogy az állítólag bántalmazott politikus már nem is tartózkodik a helyszínen, és telefonon sem sikerült elérniük. ​

A rendőrség beszáolói szerint a tüntetők ezután átvonultak a Kossuth térre, a rendőrök pedig a Kossuth téren is megkezdték az intézkedést. 

Végül háromnegyed 1-re a rendőrség közlése szerint "a jogellenes gyűlés a Kossuth téren befejeződött, a gyűlésen résztvevők a teret elhagyták". 

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők néhány százan lehettek, sok volt a rendőr, akik folyamatosan igazoltatták a helyszínen lévőket, és felszólították őket a távozásra. 

A Gődény György-féle tüntetők a Facebook-oldalán közzétett videók szerint ezután még a Magyar Nemzeti Múzeumhoz és az Astoriához is elmentek, de itt is rendőrökkel találkoztak. 

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.