A Pa-Dö-Dő Bye-Bye Szása című számával indult az új orosz nyelvű zenei rádió Budapesten

  • narancs.hu
  • 2019.12.01 10:11

Fekete Lyuk

Dunai Hullám: csak zene, semmi politika, csak a fontos (!) információk.

Új, orosz nyelvű zenei rádió indult Budapesten december 1-én – írja a Média1. A magyar neve Dunai Hullám, az orosz meg Dunayskaya Volna.

Az új rádió a közlés szerint 1990-től napjainkig játssza majd a legnépszerűbb slágereket Magyarországról és az egykori Szovjetunió utódállamaiból.

A rádió életre hívásának célja állítólag nem csak az, hogy összekapcsolják a Magyarországon élő oroszul beszélő embereket, hanem a nagyon kevés beszéd révén az is, hogy akár a nyelvet nem értők számára is izgalmas zenei műsorfolyamot nyújtsanak.

A rádió Facebook oldalára írtak szerint „az elmúlt évek során Magyarországon extrém módon megnőtt az orosz anyanyelvűek és az oroszt második nyelvként beszélő külföldiek aránya, akik között belaruszokat, ukránokat, kazahokat, azerieket, örményeket és grúzokat is szép számmal találni. Ezek az emberek a legkülönfélébb társadalmi- és korosztályból érkeztek: befektetők, nagyvállalkozók, középosztálybeliek, gyári munkások és diákok. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban mindennap hallani orosz nyelvű párbeszédet, ez a jelentős tömeg pedig komoly vásárlóerőt is képvisel a magyar kis- és nagykereskedelem számára.”

A Dunai Hullám nem csak szórakozást, hanem tájékozódási és informálódási pontot is kíván nyújtani, ugyanakkor állítólag semmilyen politikai tartalma nem lesz a rádiónak. Csak zene és azok az információk kerülnek adásba, amelyek fontosak.

Az orosz nyelvű rádióadó életre hívása már önmagában is sokatmondó, jelen politikai helyzetben nem szorul különösebb magyarázatra.

Ugyanakkor érdekes, mit képvisel, mi lehet a valódi célja egy olyan adónak, amely a fentiekben összefoglalt misszió sommázataként a Pa-Dö-Dő méltán híres egykori slágerével, a Bye-Bye Szásával promózza magát, és ezzel a dallal is indul, mint orosz zenei rádió.

false


Neked ajánljuk