Buszos kirándulást szervezett egy fideszes politikus a határkerítéshez

  • narancs.hu
  • 2019. május 22.

Fekete Lyuk

Kb. ötven érdeklődő gyűlt össze az "ismerősi körökből".

Gémes László, Szegvár polgármestere, Csongrád megyei közgyűlési képviselő találta annyira izgalmasnak a határkerítést, hogy szervezett is egy buszos kirándulást a civileknek" - írja az Index.

Gémes az Indexnek azt nyilatkozta, hogy mivel nagyon érdekesnek találta a kerítést, ezért saját pénzéből fizetve, ismerősi körének szólva szervezte a kirándulást. Tehát eszerint a szervezett túra nem volt meghirdetve, ugyanis akkor, Gémes elmondása szerint "túl sok jelentkező lett volna", így az ismerősi körökből (például Szentesről, Szegvárról, Fábiánsebestyénről) kb. 50 főt összegyűjtve indultak neki a kirándulásnak.

A lapnak Gémes elmondta, hogy szerinte jó hangulatú út volt, egy rendőr kísérte őket, és mutatta meg nekik a létesítményt, amelyen így láthatták az érdeklődők, hogy nemcsak egy sima drótkerítés, hanem "komoly építmény".  "Nem csoda, hogy tehermentesült a megye a migrációs nyomás alól, bár még így is ezer embert kaptak el májusig a határnál" - idézik Gémest.

A rendőrség az Index megkeresésére elmondta, hogy nincsenek „szervezett túrák” a déli határnál. "A déli határvédelemről szóló tájékoztatót egy térségbeli polgármester kezdeményezte, aki egyben megyei önkormányzati képviselő is. A rendőrség a tájékoztatási kérést teljesítette" - tették hozzá.

Az Indexnek egyébként egy Fidesszel szimpatizáló résztvevő is mesélt az útról, aki azt mesélte, hogy a helyi Fidesz-irodából keresték meg a buszos út lehetőségével. A kiránduláson az információk szerint főleg középkorúak, idősek vettek részt, a direkt politizálást pedig az elmondás szerint kerülték a résztvevők. A lap forrása hozzátette azt is, hogy az őket vezető rendős is nagyon korrekten kezelte a helyzetet, és még azt is jól bírta, amikor "a technikai kérdések után a keményebb nyugdíjasok elkezdtek arról érdeklődni, hogy miért nincs aláaknázva az egész sáv, és miért nem lőnek a behatolókra".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?