A váci református lelkész szerint a Helsinki Bizottság „gyufásdobozokban csótányokat csempészett” a váci fegyházba

  • narancs.hu
  • 2020. január 19.

Fekete Lyuk

A gyöngyöspatai romák ügyében is nyilatkozott Csuka Tamás.

„Felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkört” – idézi az Index az MTI Csuka Tamás váci református lelkész nyilatkozatát, aki Rétvári Bence EMMI-államtitkárral a malenkij robot áldozataira emlékezett Kismaroson.

A Fidesz szerint oktatással történő kártérítés lenne igazságos a gyöngyöspatai szegregáció ügyében

Mert egyébként ha nem tudnánk, a Soros-szervezetek felelősek az előállt helyzetért. Szegregáció meg ha valamikor, a baloldal idején volt. A kormánypártok jónak és igazságosnak tartják a gyöngyöspatai roma családoknak a kormány azon javaslatát, hogy az állam ne pénzben, hanem oktatással és képzéssel fizesse ki a szegregáció miatt megítélt kártérítést - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A püspök továbbá elmesélte, a váci fegyházban „személyesen azt tapasztalta”, hogy a Magyar Helsinki Bizottság akciójának keretén belül „gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök prédikál 2016-ban.

Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök prédikál 2016-ban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A civilszervezet társalnöke a napokban mutatott rá véleménycikkben, hogy a börtönkártalanításokra azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran olyan körülmények között tölti a szabadságvesztésüket, „ahogyan kutyát sem lehetne tartani”.

A kártalanítás rendszerét pedig az a kormány hozta létre, amely most elfogadhatatlannak nyilvánította – egyébként pénteken döntés született arról, hogy felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését.

MTI

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését

Megszületett a kormányhatározat a "börtönbiznisz" megállítása érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Így tehát a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - jelentette Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Ez az első és legfontosabb lépés a "börtönbiznisz" megállítására - hangsúlyozta az államtitkár.

FRISSÍTÉS: Pert indít a Magyar Helsinki Bizottság Csuka Tamás ellen.

„A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is van elég. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek” – reagálta a szervezet a Facebookon.

Figyelmébe ajánljuk