Tállai: Az otthoni pálinkafőzés része az identitásunknak

  • narancs.hu
  • 2020.01.20 09:20

Fekete Lyuk

A kormány tovább harcol az adómentes pálinkáért.

Teljesen ingyenesség tenné az otthoni pálinkafőzést a kormány - fejtegette a kormánypárti Magyar Nemzetnek Tállai András pénzügyminiszter-helyettes.

Hiába tette ugyanis 2010 után adómentessé az otthoni pálinkafőzést a kormány, az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított, ezért jelenleg literenként 700 forintos adójegyet kell venni, ha valaki otthon akar pálinkát készíteni.

Tállai szerint

az adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne,

sőt, hamarosan napirendre is kerülhet egy ilyen kezdeményezés. "Az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell" – jelentette ki Tállai András.

A miniszterhelyettes kifejtette azt is, hogy a pálinkafőzés gyakorlatilag a magyarok identitásának része:

"A házipárlat-készítés szokása idehaza régi időkre nyúlik vissza, a pálinkafőzés így része életmódunknak, hagyományainknak, tulajdonképpen identitásunknak."

Azt is mondta, a mai időkben szó szerint létkérdésnek számít, hogy egy-egy nép megtartsa, megtarthassa régi szokásait és hagyományait, az adómentes pálinkafőzés szabadságáról ezért nem tett le a magyar kormány.

A lap által ismertetett adatok szerint egyébként 2015 óta összesen 26 ezer főzőberendezést vásároltak, és 2019-ben összesen 151 ezer liter párlatot állítottak elő a magyarok otthonukban, vagy legalábbis ennyire vettek párlatadójegyet.

Neked ajánljuk