A lajákmédia újabb mániája: elindult Márki-Zayék „kereszténytelenítése”

  • B.P.M
  • 2019. július 19.

Fekete Lyuk

A kormánypárti Magyar Nemzeti címlapsztorija és vezető publicisztikája is a köré épül, hogy az amúgy konzervatív ellenzék politikusokat jól „összegyurcsányozzák.”

A péntek reggeli Magyar Nemzet címlapsztorija az „Álkonzervatív jelöltek az ellenzéki térfélen” címet kapta, amelyben olyan kormánypárti elemzőnagyágyúk vannak megszólaltatva, mint Kiszelly Zoltán.

„A balliberális korszellem szétfoszlását követően egyre népszerűtlenebb hazai baloldal keresztény-konzervatív imázzsal és üzenetekkel kampányoló politikusokkal szövetkezve próbál szavazatokat nyerni” – veszi kezdetét a lap cikke, majd a szerző említést tesz arról, hogy ezen politikusok legismertebbike Márki-Zay Péter.

„Számos nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy konzervatív, vallásos családban született. A tavalyi országgyűlési választás előtt egy interjúban a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapítója azt hangoztatta, hogy a keresztény értékek támogatójaként soha nem azonosult a baloldallal, ám a kampányban ennek ellenére az összes baloldali párt támogatta, ahogyan az őszi önkormányzati választáson is elsősorban a balliberális alakulatokra számíthat” – elemzi a mozgalom elnökét az írás.

Márki-Zay után szó esik Kész Zoltán független politikusról, Lukácsi Katalin korábbi KDNP-s politikusról, jelenlegi MMM-es aktivistáról, Soproni Tamás momentumos politikusról, sőt, még Dávid Ibolyáról és Gyurcsány Ferencről (!) is. Ők ugyebár mind – a cikk állítása szerint – keresztény-konzevatív retorikával kampányolnak/kampányoltak, miközben lepaktáltak a baloldali– és liberális erőkkel (utóbbi gondolat elég érdekes a korábbi miniszterelnök esetében).

Aztán a lovak közé csap Kiszelly (a cikkben még Horn Gábor a Republikon Intézet vezetője is megszólal), akinek kommentjét érdemes egy-az-egyben idézni: „Valójában a Medgyessy Péter által 2002-ben kitalált mesét akarja ismét elsütni az ellenzék, hiszen az egykori szocialista miniszterelnök is azt ígérgetve került hatalomra, hogy nem változtatnának a fideszes kormány politikáján. (...) Az elképzelés lényege, hogy a Fidesz–KDNP-től próbálnak elvonni szavazókat. Azonban Márki-Zay és társai továbbra is Gyurcsány Ferenc kottájából játszanak, aki rájuk szavaz, az ugyanúgy Gyurcsányt kapja, mint ahogy a Medgyessyre voksolók is végeredményben őt kapták meg.”

De ez még nem minden, ugyanis a Magyar Nemzet vezetőpublicisztikája is a téma köré épül fel, nyilván nem ragaszkodik annyira a „zord tényekhez”, hanem – mivel véleményműfajról van szó – a szerző jobban elengedi magát.

„Nagy elismerés az, hogy a baloldal a jelek szerint rájött: Magyarországon csak konzervatív, jobboldali politikával lehet választást nyerni, legyen az országgyűlési, európai parlamenti, avagy önkormányzati megmérettetés. Nyílt beismerés ez, valóságos kapituláció."

A publicisztikában előkeről az SZDSZ is, ami harminc éve „egy ideig sikeresen el is adta magát antikommunista, polgári, nemzeti erőként”, illetve az MDF „köpönyegforgatása 2002 után és a Jobbik álmenzeti koreográfiája is ebbe amegtévesztési manőversorozatba illeszthető”, sőt az MSZP-SZDSZ 2002-es hatalomra kerülése „nagyrészt szintén a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltre festett álkonzervatív, hamis imázsnak volt köszönhető.”

Egyébként az vitathatatlan, hogy Márki-Zay Péter mozgalmával nincs minden rendben: mint korábban kiderült, Hadházy Ákos – aki a mozgalom egyik legnépszerűbb politikusa volt – független képviselő otthagyta az MMM-et, és a gazdálkodás területén is vannak hiányosságok.

Népszava: Hadházy is lemondott, komoly gondok Márki-Zay mozgalmában

Távozó elnökségi tagok, átláthatatlan gazdálkodás. Hadházy Ákos szerdán lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alelnöki pozíciójáról - tudta meg a Népszava. A lap megjegyzi, a héttagú vezetésből Hadházy előtt Ábrahám Júlia is távozott, és információik szerint más vezetőségi tagok is a lemondást fontolgatják.

Figyelmébe ajánljuk