Elképesztő közleményben reagált a Médiahatóság a Candide-botrányra

  • narancs hu
  • 2019. január 30.

Fekete Lyuk

Producerekkel próbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Ahogy délelőtt megírtuk kisvasutas és focipályás jeleneteket is kivágattatott az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a Candide-ból készült rajzfilmsorozatból.

Az NMHH döntőbizottsága több jelenetet is kifogásolt, így aztán a végső verzióba nem kerülhetett be például a hosszú, üres stadionban zajló focimeccs és a kisvonatozó Kim Dzsong Un sem –a Film.hu beszámolója szerint, többek között erről is meséltek az alkotók az Aurórában tartott bemutatón.

Cikkünk megjelenés után kaptunk az NMHH-tól egy közleményt, amiben a hatóság hívta fel rá a figyelmünket, hogy a producerek kiadtak az ügyben egy nyilatkozatot, mellyel azóta frissítették Film.hu-n megjelent cikket is. Ebben pedig igencsak érdekes megállapítások vannak:

  • a nyilvános beszélgetésen téves információk hangzottak el, amiért a producerek sajnálkoznak
  • az elkészült sorozat megtekintése  után a Duna Médiaszolgáltató tartalmi ellenőre (ezek szerint van ilyen a köztévében! - a szerk.) felhívta fel rá a figyelmüket, hogy "korhatár  besorolással (16)" vannak gondok, illetve "egyes részek a személyiségi jogok védelmének nem feleltek meg"
  • ezek után "közös döntés született az érintett epizódok megváltoztatásáról"
  • ennek ellenére mégsem vetítette le a köztévé, mert - idézzük - "a Duna Médiaszolgáltató nem  tudta megfelelő időpontban műsortervbe illeszteni a sorozatot"
  • majd ezt követően az alkotók mintegy kritikával illették a sajtót, amiért "ilyen hírek jelennek meg ahelyett, hogy a sorozat kvalitásairól, az alkotók tehetségéről, vagy a nemzetközi sikerekről jelennének meg írások"
  • de itt még nem ér végett a közlemény. Az NMHH külön megjegyzi: "a Médiatanács sajnálatosnak tartja a Film.hu-n közzétett téves információk megjelenését és azok terjedését, különösképpen amiatt, hogy ennek az alkotásnak, a Candide-sorozatnak a létrejöttét is a többihez hasonló gondossággal és együttműködési szándékkal kísérte végig a pályáztatási  folyamat sikeres lezárása érdekében".

Figyelmébe ajánljuk