Hibátlan érvelés az államtitkártól: a Fidesz a hajléktalanok méltóságát védi, amikor betiltja a hajléktalanságot

  • narancs.hu
  • 2018. június 14.

Fekete Lyuk

Nem kell ide Németh Szilárd, az Emmi államtitkára is tud ostobaságot mondani.

Minden bizonnyal a következő héten el is fogadja a fideszes többségű Országgyűlés, hogy az alaptörvényben rögzítse a magyar állam az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát. Vagyis betiltják a hajléktalanságot. Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy van elég befogadóhely a hajléktalanok számára, bár azt már nem tudta, hogy mennyi, a lényeg, hogy jó sok.

Aztán az MTI megkérdezte a témában Fülöp Attilát, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A politikus azt mondta: szerinte a kormány intézkedései igazából a hajléktalan emberek méltóságát szolgálják. Fülöp Attila megjegyezte, a hajléktalan emberek méltóságát nem az szolgálja, aki amellett kardoskodik, hogy az utcán éljenek. A kormány úgy tud segíteni ezeknek az embereknek, hogy hozzáférhető ellátórendszert biztosít számukra. Ezt a rendszert a kormány eddig is biztosította, s ezután is biztosítani fogja – fogalmazott az államtitkár.

Végül azzal érvelt Fülöp Attila, hogy Magyarországon 9800 éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, s ezeken kívül télen még további 1500 többletférőhelyet biztosítanak.

A probléma ezzel csak az, hogy becslések szerint még mindig sokkal több a hajléktalan, mint a számukra biztosított szabad férőhelyek száma, nem beszélve arról, hogy az ellátórendszerben tapasztalt körülmények sok helyen egészen siralmasak. Ehhez képest is érdemes lenne mérlegelnie a Fidesznek, hogy mivel védik igazán a hajléktalan emberek méltóságát.

Kedves Kormány! Takarítsátok el előlem a rohadt, büdös csöveseket!

Ezt nem akárki mondja, hanem egy fideszes képviselő. Bajkai István fideszes képviselő mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy arra kéri a kormányt, a jelenlegi alkotmánymódosítás során teremtse meg annak jogi lehetőségét, hogy ne lehessen életvitelszerűen közterületen élni. Mint mondta, több évtizedes jelenség a fővárosban, hogy sokan a közterületeken laknak, ami nemcsak közbiztonsági, közegészségügyi probléma, de a városi élet szempontjából is nehézségeket jelent.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?