Így készülnek az írek a húsvétra!

  • narancs.hu
  • 2018. január 26.

Fekete Lyuk

Eltörölte az ír parlament a nagypénteki alkoholtilalmat. Mert olyan is volt.

1922-ben, amikor az Ír Szabad Állam létrejött, készült egy jogszabály, miszerint a híres-hírhedten katolikus írek semmiképp ne igyanak nagypénteken. Nyilván a jogi szabályozás azért kellett, ha valakinek mégsem volna elég az amúgy böjti mértékletességre intés, vagy netalántán épp azért, hogy ne ejtse kísértésbe a szomszéd asztalnál elszürcsölt whiskey a böjtölni vágyót... Az ok mindegy is, a lényeg, hogy majd száz éve érzik ezt az írek borzasztó csapásnak. Kiesés ez a vendéglátósoknak is, a bártulajdonosokról nem is beszélve.

Így aztán végül megállapodott az ír parlament csütörtökön, hogy eltörlik a húsvétot megelőző szesztilalmat. A törvény szerint nagypénteken nem lehettek nyitva a bárok, és az üzletek sem árulhattak alkoholt.

„A kormány úgy véli, eljött az ideje, hogy ezt a korlátozást eltöröljük. Nagyon más társadalomban élünk most, mint amikor ezt a jogszabályt elfogadták” – érvelt a dublini parlamentben David Stanton igazságügyi államtitkár.

Az alkoholtilalom eltörlését végül szavazás nélkül el is fogadta a törvényhozás. Sláinte!

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.