Kásler Miklós az ősi magyar hitvilágot és a keresztény hagyományt ötvözve mond köszönetet a pedagógusoknak

  • narancs.hu
  • 2020. december 17.

Fekete Lyuk

Tulajdonképpen azt is mondhatta volna, hogy kösz.

A közösségi hálóra került fel csütörtök délután egy Kásler Miklós által jegyzett levél, melyben az emberi erőforrások minisztere a pedagógusoknak mond köszönetet odaadó munkájukért, gyaníthatóan az ünnepek közeledte alkalmából. A „Tisztelt Pedagógusok, Óvodapedagógusok!” megszólítással induló szöveg rögtön az első mondattal megadja az alaphangot:

„Az emberiség történelmében Krisztus születése valódi fordulópontot jelentett.”

Ugyan ma még nem minden magyar iskola tartozik valamelyik egyházhoz, de ez láthatóan az állam oktatásért is felelős miniszterét a legkevésbé sem zavarja. Elképzelhető, hogy ő már arra a nem is olyan távoli jövőre készül, amikor csak egyházi intézményekben lehet majd tanítói képesítést szerezni – ahogy írtunk róla, van ilyen elképzelés, a szakszervezeti tiltakozás ellenére is.

De Kásler miniszter itt nem áll meg.

„A magyarság esetében a kereszténységgel való találkozással egy ősi kultúra lett teljes, egészült ki, szakralizálódott. A keresztény hit és az ősi magyar hagyományok mentén kialakult kultúránknak szellemében jött létre és fejlődött a magyar oktatás, a magyar iskolarendszer” – írja.

Nem egészen világos, hogy milyen összefonódásra gondol, mint ahogy az sem, hogy mindennek milyen köze van a mai oktatáshoz, de talán nem is kell mögé mélyebb értelmet látni.

A tehát sámándobos-őskeresztény alapú magyar oktatás jelenlegi legnagyobb problémájáról, a vírushelyzetről egy kurta mondatban tesz említést az EMMI-vezető: „Különösen hálásak vagyunk az Önök erőfeszítéseiért az olyan időkben, amikor az egész világot sújtó járvány miatt új oktatási keretek között kellett helytállniuk és jó példát mutatniuk!”

Ezután visszatér az alaptémához: „Köszönöm Önöknek, hogy az év minden napján a krisztusi parancsoktól vezérelve, kitartóan, alázattal, legjobb tudásuk szerint teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.”

 

 
Az a bizonyos levél
 

A levélről feltöltött fotón nem látható keltezés, és bár a végén „meghitt ünnepi készülődést, áldott Karácsonyt, sikeres új esztendőt” kívánva búcsúzik Kásler, az sem kizárt, hogy egy rossz tréfáról van szó. Ugyanakkor semmi sem jellemzi jobban a magyar oktatáspolitika színvonalát 2020-ban, mint hogy egy ilyen levélről az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy valódi. Tehát, hogy ez a hivatalos állami köszönetnyilvánítás, miközben a rettenetesen nehéz körülmények között dolgozó pedagógusok többszöri miniszteri ígéret ellenére sem kapják meg a nekik járó táppénzt.

Ha ez a levél így tényleg kiment, óriási a baj. Igaz, akkor is, ha nem.

(Fissítés: úgy értesültünk, hogy a levél valóban kiment a mai napon.)

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.