Kásler Miklós az ősi magyar hitvilágot és a keresztény hagyományt ötvözve mond köszönetet a pedagógusoknak

  • narancs.hu
  • 2020.12.17 19:12

Fekete Lyuk

Tulajdonképpen azt is mondhatta volna, hogy kösz.

A közösségi hálóra került fel csütörtök délután egy Kásler Miklós által jegyzett levél, melyben az emberi erőforrások minisztere a pedagógusoknak mond köszönetet odaadó munkájukért, gyaníthatóan az ünnepek közeledte alkalmából. A „Tisztelt Pedagógusok, Óvodapedagógusok!” megszólítással induló szöveg rögtön az első mondattal megadja az alaphangot:

„Az emberiség történelmében Krisztus születése valódi fordulópontot jelentett.”

Ugyan ma még nem minden magyar iskola tartozik valamelyik egyházhoz, de ez láthatóan az állam oktatásért is felelős miniszterét a legkevésbé sem zavarja. Elképzelhető, hogy ő már arra a nem is olyan távoli jövőre készül, amikor csak egyházi intézményekben lehet majd tanítói képesítést szerezni – ahogy írtunk róla, van ilyen elképzelés, a szakszervezeti tiltakozás ellenére is.

De Kásler miniszter itt nem áll meg.

„A magyarság esetében a kereszténységgel való találkozással egy ősi kultúra lett teljes, egészült ki, szakralizálódott. A keresztény hit és az ősi magyar hagyományok mentén kialakult kultúránknak szellemében jött létre és fejlődött a magyar oktatás, a magyar iskolarendszer” – írja.

Nem egészen világos, hogy milyen összefonódásra gondol, mint ahogy az sem, hogy mindennek milyen köze van a mai oktatáshoz, de talán nem is kell mögé mélyebb értelmet látni.

A tehát sámándobos-őskeresztény alapú magyar oktatás jelenlegi legnagyobb problémájáról, a vírushelyzetről egy kurta mondatban tesz említést az EMMI-vezető: „Különösen hálásak vagyunk az Önök erőfeszítéseiért az olyan időkben, amikor az egész világot sújtó járvány miatt új oktatási keretek között kellett helytállniuk és jó példát mutatniuk!”

Ezután visszatér az alaptémához: „Köszönöm Önöknek, hogy az év minden napján a krisztusi parancsoktól vezérelve, kitartóan, alázattal, legjobb tudásuk szerint teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.”

 

 
Az a bizonyos levél
 

A levélről feltöltött fotón nem látható keltezés, és bár a végén „meghitt ünnepi készülődést, áldott Karácsonyt, sikeres új esztendőt” kívánva búcsúzik Kásler, az sem kizárt, hogy egy rossz tréfáról van szó. Ugyanakkor semmi sem jellemzi jobban a magyar oktatáspolitika színvonalát 2020-ban, mint hogy egy ilyen levélről az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy valódi. Tehát, hogy ez a hivatalos állami köszönetnyilvánítás, miközben a rettenetesen nehéz körülmények között dolgozó pedagógusok többszöri miniszteri ígéret ellenére sem kapják meg a nekik járó táppénzt.

Ha ez a levél így tényleg kiment, óriási a baj. Igaz, akkor is, ha nem.

(Fissítés: úgy értesültünk, hogy a levél valóban kiment a mai napon.)

Neked ajánljuk