Kásler Miklós az ősi magyar hitvilágot és a keresztény hagyományt ötvözve mond köszönetet a pedagógusoknak

  • narancs.hu
  • 2020. december 17.

Fekete Lyuk

Tulajdonképpen azt is mondhatta volna, hogy kösz.

A közösségi hálóra került fel csütörtök délután egy Kásler Miklós által jegyzett levél, melyben az emberi erőforrások minisztere a pedagógusoknak mond köszönetet odaadó munkájukért, gyaníthatóan az ünnepek közeledte alkalmából. A „Tisztelt Pedagógusok, Óvodapedagógusok!” megszólítással induló szöveg rögtön az első mondattal megadja az alaphangot:

„Az emberiség történelmében Krisztus születése valódi fordulópontot jelentett.”

Ugyan ma még nem minden magyar iskola tartozik valamelyik egyházhoz, de ez láthatóan az állam oktatásért is felelős miniszterét a legkevésbé sem zavarja. Elképzelhető, hogy ő már arra a nem is olyan távoli jövőre készül, amikor csak egyházi intézményekben lehet majd tanítói képesítést szerezni – ahogy írtunk róla, van ilyen elképzelés, a szakszervezeti tiltakozás ellenére is.

De Kásler miniszter itt nem áll meg.

„A magyarság esetében a kereszténységgel való találkozással egy ősi kultúra lett teljes, egészült ki, szakralizálódott. A keresztény hit és az ősi magyar hagyományok mentén kialakult kultúránknak szellemében jött létre és fejlődött a magyar oktatás, a magyar iskolarendszer” – írja.

Nem egészen világos, hogy milyen összefonódásra gondol, mint ahogy az sem, hogy mindennek milyen köze van a mai oktatáshoz, de talán nem is kell mögé mélyebb értelmet látni.

A tehát sámándobos-őskeresztény alapú magyar oktatás jelenlegi legnagyobb problémájáról, a vírushelyzetről egy kurta mondatban tesz említést az EMMI-vezető: „Különösen hálásak vagyunk az Önök erőfeszítéseiért az olyan időkben, amikor az egész világot sújtó járvány miatt új oktatási keretek között kellett helytállniuk és jó példát mutatniuk!”

Ezután visszatér az alaptémához: „Köszönöm Önöknek, hogy az év minden napján a krisztusi parancsoktól vezérelve, kitartóan, alázattal, legjobb tudásuk szerint teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.”

 

 
Az a bizonyos levél
 

A levélről feltöltött fotón nem látható keltezés, és bár a végén „meghitt ünnepi készülődést, áldott Karácsonyt, sikeres új esztendőt” kívánva búcsúzik Kásler, az sem kizárt, hogy egy rossz tréfáról van szó. Ugyanakkor semmi sem jellemzi jobban a magyar oktatáspolitika színvonalát 2020-ban, mint hogy egy ilyen levélről az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy valódi. Tehát, hogy ez a hivatalos állami köszönetnyilvánítás, miközben a rettenetesen nehéz körülmények között dolgozó pedagógusok többszöri miniszteri ígéret ellenére sem kapják meg a nekik járó táppénzt.

Ha ez a levél így tényleg kiment, óriási a baj. Igaz, akkor is, ha nem.

(Fissítés: úgy értesültünk, hogy a levél valóban kiment a mai napon.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.