Szita Károly: A kormány az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát

  • MTI
  • 2020. december 19.

Fekete Lyuk

Nem értékeli mindenki lesújtóan Orbán mai bejelentését az iparűzési adó megfelezéséről. 

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly, a szervezet elnöke, Kaposvár fideszes polgármesterének közleménye szerint „az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány”. 

Orbán Viktor szombati bejelentése szerint január 1-től felére csökkentik az iparűzési adót; Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormányfő kivégezte ezzel az önkormányzatiságot, Pikó András, Józsefváros polgármestere pedig úgy véli, a kormány visszahozza a tanácsrendszert. 

 

Szita Károly szerint az MJVSZ vezetősége még a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről. „A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében” – fogalmazott , hangsúlyozva, hogy „ezért azonban közösen kell tenni".

Szerinte a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét. 

Hozzátette, a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön. „Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja” – fogalmazott Szita Károly. 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?