Szakszervezetek tiltakoznak a tanítóképzés egyházi kézbe kerülése ellen

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. december 1.

Belpol

Sajtóhírek szerint a kormány több intézményt is egyházak kezébe adna.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös állásfoglalásban tiltakozott kedden az ellen, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés fenntartóváltásait "kizárólag politikai, hatalmi szempontok vezéreljék".

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben a két szakszervezet kéri a kormányt a sajtóban nyilvánosságra került tervezet átgondolására, a világnézetileg semleges oktatás arányos megteremtésére, a szakmai szervezetek véleményének meghallgatására.

Korábban a HVG ugyanis arról írt, hogy információi szerint kifejezett kormányzati szándék van arra, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig. A lap szerint nemcsak az egri Eszterházy Károly Egyetem kerülne egyházi kézbe (itt ugyanis a kormány kezdeményezte Ternyák Csaba egri érseknél, hogy egyházmegyéje vegye át az intézmény fenntartását), de más egyetemekkel is ez lehet a helyzet: a Nyíregyházi Egyetem esetében kézenfekvő lenne az önállóság megőrzésére, ha evangélikus egyházi kézbe kerülne, a hírek szerint pedig tárgyalások folynak arról is, hogy a kaposvári tanítóképzés a református egyházhoz kerüljön.

A HVG szerint ez a fenntartóváltás biztosíthatná kormányváltás esetén, hogy – a vagyonkezelő alapítványok létrehozásának mintájára – az intézmények olyan fenntartókhoz kerüljenek, amelyekre nem érvényesek az általános szabályok.

A szakszervezetek úgy fogalmaztak: nem az egyházi intézményfenntartás támadása, végképp nem egyházellenesség motiválja őket, hanem a világnézetileg semleges oktatás iránti aggodalom.

Kifejtették: az egyházi iskolák szakember-utánpótlásának bázisát jelentő egyházi óvodapedagógus- és tanítóképzésnek fontos helye van a magyar felsőoktatás palettáján, de az állami képzés arányát nem messze meghaladó mértékben.

Jelenleg ugyanis a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi részlegén vagy a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi pedagógusképzésén szintén egyházi fenntartású képzés folyik, a Károli pedig idén átvette a kecskeméti, a szegedi püspökséghez tartozó Gál Ferenc Egyetem pedig pár évvel ezelőtt a nagy hagyományú szarvasi pedagógusképzést is, de ha az egri, kaposvári és nyíregyházi képzés is egyházi kézbe kerülne, akkor a tanítónak idén felvettek valamivel több mint fele már egyházi intézmény diákja lenne, vagyis

felekezetileg elkötelezett egyetemek nevelnék ki az állami oktatásba pályázó tanítókat is.

A szakszervezetek visszautasítják, hogy a vidéki egyetemek stabilitását, működőképességét veszélyeztesse a karok, intézetek további nagy számú, tisztán politikai és hatalmi megfontolásból történő kiszervezése, álláspontjuk szerint ehelyett törekedni kellene a magyar pedagógusképzés egységes rendszerének további megőrzésére, biztosítani kellene a választás lehetőségét az egyházi és az állami felsőoktatás között, a hozzáférés érdekében arányos földrajzi lefedettség megtartásával, és szektorsemleges, egyenlő esélyeket biztosító finanszírozással.

A szakszervezetek szerint a pedagógusképzés gerincét továbbra is az állami felsőoktatási intézményeknek kell jelenteniük, ezt a felelősséget az állam nem háríthatja át az egyházakra. Az FDSZ és a PSZ továbbra is kiáll amellett, hogy nem politikai alapon szervezett csúcsminisztériumi irányításra van szükség kapkodva meghozott döntésekkel, hanem a szakmai építkezésnek, fejlesztéseknek hátteret adó szakminisztériumi irányításra.

Figyelmébe ajánljuk