A miniszter megígérte, de a koronavírusos tanároknak sem lett könnyebb

  • narancs.hu
  • 2020. december 17.

Belpol

Gulyás Gergely hiába ígérgetett, az érintettek csak nehezen kaphatják meg a 100 százalékos táppénzt.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a koronavírusos esetekben egyszerűsítik a 100 százalékos táppénz megítélésére vonatkozó jogszabályokat, erre minden jel szerint mégsem kerül sor - írja a Népszava. A lap idézi a minisztert, aki a november 26-i Kormányinfón azt mondta: minden koronavírussal fertőzött pedagógus esetében abból kell kiindulni, hogy az iskolában kapta el a vírust, ezért egy olyan irányú törvénymódosítást is kezdeményeznek, hogy ne két eljárás kelljen ahhoz, hogy valaki 100 százalékos táppénzt kapjon ilyen esetekben.

A Népszava megkérdezte a Miniszterelnökséget, mikorra várható a miniszter által megígért, a több lépcsős eljárást egyszerűsítő törvénymódosítás. A válasz: továbbra is a jelenleg érvényes szabályok szerint járnak el, de utasították a kormányhivatalokat, hogy a munkaügyi eljárásokat a lehető leggyorsabban folytassák le. A pedagógusokkal kapcsolatban hozzátették: minden oktatási intézményben dolgozó́ fertőzött pedagógus esetén a munkavállaló́ javára kell vélelmet felállítani, hogy munkavégzés közben kapta el a koronavírust, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül.

"A pozitív koronavírusteszt azonnali betegszabadságot von maga után, ami anyagilag – különösen karácsony előtt – hatalmas érvágás lehet az eleve küszködő pedagógusoknak. Bár a munkahelyen elkapott fertőzés után elvileg száz százalékos táppénz járna, a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű" - írtuk a pedagóusok helyzetével foglalkozó riportunkban

.

 

Figyelmébe ajánljuk