Kósa a Borkai-ügyről: a győrieknek kell véleményt mondaniuk, csak ezután fogjuk kifejteni a párt álláspontját

  • narancs.hu
  • 2019. október 13.

Fekete Lyuk

Mert "a demokráciában mindig a választópolgár a legfontosabb".

Az önkormányzatokkal összefogva építkezni szeretnénk és ehhez hozzátartozik, hogy szeretnénk összefogni a választókkal, ez ellenzéki választókkal is – mondta a Hír TV tudósítójának Kósa Lajos a szavazás lezárulta után.

A Fidesz alelnöke szerint az a tét, hogy olyan polgármesterek lesznek, akik ennek az összefogásnak a katalizátorai, vagy olyanok, akik háborúzni akarnak az önkormányzati pozícióból a kormány ellen.

Kósa az ellenzéki szavazók véleményét is ismerve azt mondta, hogy nem háborúzni kellene, hanem azon gondolkodni, dolgozni, miként lehet egy települést szebbé, jobbá, élhetőbbé tenni.

Úgy fogalmazott, nincs olyan, hogy fideszes utca, ellenzéki vízelvezető árok.

Kósa úgy értékelte, hogy a kisebb településeken volt nagyobb az aktivitás, kérdésre pedig arról is beszélt, hogy miért akart sajtótájékoztatót tartani Borkai Zsolt pénteken.

Kósa azt mondta, "semmi extra nem történt", szerinte a választás utolsó napjaiban mindig történnek dolgok, amelyeknek "nincsen semmi jelentősége", de a választópolgárok véleménye kiderül.

"Ezt annak kell betudni, hogy az utolsó pillanatokban mindenki nagyon izgul, és ezért becsúszhat egy olyan baki, hogy meghirdetnek egy sajtótájékoztatót, amit lemondanak. Ha valaki ezért leautózott Győrbe, attól elnézést kérünk."

Arra a kérdésére, hogy Borkai lemond-e majd, ha megnyeri a választást, Kósa azt mondta, először a győrieknek kell véleményt mondania a választáson, először ezt kell megtudni, csak ezután fogják kifejteni a párt álláspontját.

Arra a felvetésre, hogy felmerült-e Borkai lemondása, Kósa azt mondta, a demokráciában mindig a választópolgár a legfontosabb, nekik kell megadni a lehetőséget arra, hogy elmondják a véleményüket a jelöltekről. "Én nem csüggedek hangsúlyozni, hogy a győriek már elmondták a véleményüket, és ezt 2 óra múlva megtudjuk".

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.