Legyen egy kicsit jobb! – Meleg férfiak, hideg diktatúrák

  • narancs.hu
  • 2014. július 1.

Fekete Lyuk

Nem szokásunk idegeneknek kalapozni, de van az a helyzet. Ez a dokumentumfilm minden ízében nagyszerű ötlet, tehát a magyar állam természetesen nem támogatja. De mi még – holnap éjfélig – megtehetjük.

A koncepciót nem nagyon magyaráznánk, innen minden kiderül:

Kezdhetnénk azzal, hogy ebben az egyre centrálisabb erőtérben az állam egyre kevésbé hajlandó olyasmire áldozni, amit nem szeret. Márpedig elég sok mindent nem szeret. (A stáb szerint az MTVA-nál eltanácsolták őket, mégpedig a film témája miatt.)

Vagy közelíthetnénk onnan a kérdéshez, hogy a homofóbia mindennapos lett a hivatalosság tereiben, akár a Jobbikra, akár Kerényire, akár éppen a jobboldali értelmiség fároszára, a mértékadó hetilapra gondolunk – ezért is volna nagy szükség olyan filmekre, mint a Meleg férfiak, hideg diktatúrák.

Feldobhatnánk azt is, milyen minőségben folyik ma Magyarországon a múlt, többek között a kommunizmus társadalmi feldolgozása – és hogy pont ezektől a kezdeményezésektől lehetne minden egy kicsit jobb nekünk, mindannyiunknak.

false

 

Fotó: Facebook

De ebben a filmben nagyon sok szeretet és derű látszik sűrűsödni, úgyhogy most van kedvünk optimistának lenni, és hagyni a fenti nyomasztó gondolatokat másra. A lényeg: készült százórányi nyersanyag, és a film alkotói a közösségi finanszírozás hazánkban még mindig újdonságnak számító, igencsak előremutató módszerét választották, hogy összeszedjék a befejezéshez szükséges pénzt.

Tehát nincs más hátra, elő a bankkártyákkal! Az adományozó oldalon szépen felsorolják, milyen ellenszolgáltatásokra számíthatunk, többek között Nádasdy Ádámtól is kaphatunk ilyen szép, személyre szóló üzenetet:

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!