Mészáros Lőrinc becsületsértésért feljelentette Fekete-Győr Andrást

  • narancs.hu
  • 2021. május 6.

Fekete Lyuk

Mészárost rosszul érintette, hogy Fekete-Győr bűnözőnek, strómannak, tolvajnak nevezte.

"Mészáros Lőrinc rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentését tett Fekete-Győr András ellen, mert a Momentum elnöke többször is bűnözőnek nevezte - írja a 444.

A lap azt írja, Mészáros Fekete-Győr 444-es interjújából az alábbiakat kifogásolja:

  •     „A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.”
  •     „Nem tudom, hogy melyik pártra szavaznak, de azt tudom, hogy nekem személyesen is több olyan bizalmas beszélgetésem volt, akár ügyészségen dolgozóval, nyomozóval, sőt titkosszolgálati szakemberrel is, akiktől megnyugtató információkat kaptam arról, hogy lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni.”
  •     „Attól függ, hogy a nemzeti nagytőke melyik szegmensét nézem. A NER által felhizlaltat? Mészárost? Tiborczot? Szíjj Lászlót? Mert velük semmi dolga nincs a Momentumnak, azon túlmenően, hogy az új kormány bíróság elé fogja őket állítani. Azok viszont, akik az elmúlt évtizedekben Magyarországon gazdasági pozíciót építettek ki, és értéket teremtettek, ők az új magyar kormány partnerei lesznek a jövő Magyarországának felépítésében is.”

Mint írják,  Mészáros a fentiek mellett a Telex Fekete-Győr-interjújában és a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentéséről szóló videóban elhangzottakat is sérelmezte.

Mészáros keresetét a Budapesti II. és III. Kerületi bíróság a következő indoklással utasította el:

„A bíróság a sérelmezett kifejezéseket megvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy azok ugyan elsőre tényállításnak tűnhetnek, azonban – ahogy az a feljelentésben is szerepel – egzakt konkrétumokat nem tartalmaznak. A feljelentésben sérelmezett kifejezések egyrészt jövőbeni események állítása (»előzetes letartóztatásba kerülhet«; »vádlottak padján fog ülni«; »bíróság fogja elítélni«; »lesz jogalap fellépni«), másrészt pedig egy kifejezésbe sűrítések (»bűnöző«, »széf«, »stróman«, »ellopja az akkori fiatalok jövőjét«), melyek jogilag így nem a tényállítás, hanem a feltételezés, illetve az értékítélet kategóriájába tartoznak, és ekként alkotmányjogi védelmet élveznek.”

 „A feljelentésben foglaltak szerint is Mészáros Lőrinc feljelentő Magyarország gazdasági életének egyik fontos szereplője, cégcsoportja olyan nagyobb ügyletekben, fúziókban részes, melyek a Gazdasági Versenyhivatal engedélyéhez kötöttek. Mindezek alapján tehát a feljelentő olyan kiemelkedő jelentőséggel bír a gazdasági életben, hogy gazdasági tevékenysége a köz érdeklődésére is számot tarthat; a gazdasági életben közszereplőnek minősül, így e körben személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak.”

 A végzés ellen Mészáros fellebbezett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?