Mészáros Lőrinc exfelesége festőként és költőként mutatkozott be

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Fekete Lyuk

Nehéz szavakat találni.

Úgy tűnik, hogy miután elváltak, mint ágtól a levél, Mészáros Lőrinc első felesége, már nem Mészárosné, de továbbra is Kelemen Beatrix megtalálta azt, amiben igazán kiteljesedhet, és fellépett a művészet porondjára. Mindezt tette Bicskén (Felcsúttól egy kőhajításnyira), a KultúrKúria nevezetű művelődési házban, ahol november 11-én nyitották meg a helyi festővel, Ágh Gyula Mihállyal közös kiállítását.

A tárlaton azonban nemcsak a képek kerültek falra, hanem a festmények mellé lógatva a Kelemen Beatrix verseit is megtekinthette a közönség, sőt volt, amelynek felolvasásával meg is örvendeztette a nagyérdeműt. Halld itt:

A megnyitó - a Magyar Hang beszámolója szerint - a művészhez mért igazi nagyszabású esemény volt, cateringtől roskadozó asztalkákkal, sztárvendégként a Mészáros Lőrinc hagyta űr helyébe lépő Joshi Bharattal. 

A beszámolóból kitűnik, maga a teljes megnyitó is egy igazi Gesamtkunstwerk lehetett.

  • A művészlélek bohémságáról tett tanúbizonyságot maga Mészárosné is, aki a Magyar Hang kérését azzal hárította el, hogy soha nem nyilatkozik, majd ezt gyorsan felül is írta, amikor aztán hosszú interjút adott a helyi lap kiküldött lelkes kérdezőjének. 
  • Nyilatkozott viszont Bálint Istvánné, aki azon túl, hogy Bicske fideszes polgármestere, a Kelemen Beatrix által tulajdonolt televíziócsatorna (a Life TV) igazgatóságában tevékenykedik. A lap megkérdzete tőle, nem tartja-e visszatetszőnek, hogy azon személy kiállításának ad helyet az önkormányzat egyik intézménye, akinek ő, a polgármester a beosztottja. Erre kifejtette, ő nem beosztott, csak „igazgatói tanács tag”. (Azon, hogy a tanácstagság helyesen: igazgatósági tag, már nem is érdemes fennakadni.)
  • Azután pláne nem, hogy a kedélyes személyességgel megtartott nyitóbeszédben a polgármesterasszony serényen dicsérte pertu "Beust", kiemelve, hogy a Life Tv tulajdonosa nem csak a festészeten, de a szobrászaton, a korongozáson és a versíráson keresztül is megmutatta már magát.

Ezt követte a fentebb linkelt csodás alkotás még csodásabb elszavalása, amely során megtudhattuk, hogy ez a művésznő első verse. A szerelmes költészet csúcsaira törni vágyó alkotásnál pedig már csak a tárlat címe, Fénnyel járok benned, lehet költőibb.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.