Nem, Hollandiában sem mecsetben kezdődik a tanév

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 5.

Fekete Lyuk

A tíz éve terjedő manipulatív mém a magyar viszonyokról sem állít igazat.

Megtévesztő kép terjed újból a Facebookon – írja a Lakmusz. Két fotóból áll, az egyiken iskolás gyerekek egy mecsetben homlokukkal a szőnyeget érintve előrehajolnak, mintha muzulmán módra imádkoznának. A másik felvételen egy templomban ülnek az iskolások, szemlátomást istentiszteleten. 

A szöveg: „Ilyen az iskolakezdés egy holland iskolában és Magyarországon. Oszd meg, ha te is azt szeretnéd, hogy nálunk ez így maradjon!”

A képpárt egy magánprofil osztotta meg a közösségi oldalon.

A tényellenőrző portál azt írja, nem ez az első eset, hogy a kép az iszlám- és nyugatellenes hangulatkeltés eszközévé vált. Korábban a Mérce írt róla, Bayer Zsolt is megörült már neki és közzétette blogjában.

A fotót az Egyesült Államokban is használták gyűlöletkeltésre ugyanígy, azzal a megjegyzéssel, hogy felvételen amerikai diákok láthatók, amint arra kényszerítik őket, hogy Allah-hoz imádkozzanak egy mecsetben. 

A Google fordított képkereső funkcióját használva kideríthető, hogy a „holland” fotót megtévesztő módon használják. Tényleg mecsetben térdepelnek a holland diákok, de nem az iskolakezdés alkalmából. Ez a holland De Dalfser Marskramer portál 2014-es rövidhírének illusztrációja. A mellette lévő írás arról szól, hogy a hollandiai Vinkenbuurt falu általános iskolásai elmentek a Zwolléban található Gulzar-e-Madina mecsetbe, a más kultúrák megismeréséről szóló tanulmányi kirándulás keretében. A gyerekeket Mawlana Tahier Wagid Hosain Noorani imám körbevezette, próbálkozhattak az arab nyelv egyes beszédhangjainak kiejtésével, és kipróbálhatták, hogyan szoktak imádkozni a muszlimok a mecsetben. 

A holland oktatási törvény rendelkezik az „önmagad és a világ megértése” nevű tantárgyról, ezeken az órákon azt tanítják a diákoknak, hogyan lehetnek megértőek, elfogadóak más kultúrájú emberekkel.  

A Lakmusz megjegyzi, azért is manipulatív a képpár, mert Magyarországon az egyházi iskolákban kezdődik a tanév a templomban, az állami iskolákban nem.

 A címlapkép illusztráció

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.