Németh Szilárd: Most még nem tudunk beszállni a harckocsik gyártásába

  • narancs.hu
  • 2018. június 26.

Fekete Lyuk

Pazar Németh Szilárd-interjúval dobta fel a keddet a Puch László-féle, állami hirdetésekkel telerakott Népszava.

Végre egy hosszabb interjú a mostanában kissé háttérbe szorult Németh Szilárddal, aki most aztán kifejtheti gondolatait.

Már az anyag címe is bitang erős – „Nem vagyok könyvelő” – , de a szöveg talán az általános Sziszi-színvonalat is parádésan felülmúlja. Vagyis alul.

Például azt mondja a híresen céltudatos, önkritikára hajlamos politikus, hogy azért bukott egyéniben Csepelen, mert nem volt szerencséje. Azt mondjuk ma sem tudta megmondani, mennyibe került a kampánya, de hát nem könyvelő ő.

Tényleg nem.

Hanem amolyan szerény, szorgos kishangya. Idézünk egy frappáns kérdést-feleletet.

– Ha a Fideszben valaki nem nyer egyéniben, akkor könnyen megrekedhet a karrierje. Ön viszont az egyik fontosabb megbízást kapja a másik után. Mi a titka?

– Dolgozom.”

Hogy idézzük Németh egyik kollégáját is: ennyi.

Azt azért elmantrázza gyorsan, hogy Orbán Viktor a példaképe, „a jelleméért, eszéért, kitartásáért, elszántságáért és bátorságáért”.

Orbán = „igazi politikusi példakép”.

A hadseregfejlesztésről pedig elmondja: az emberek döntésének eredménye, és „ha nincs kikkel-mivel megvédeni a hazát, akkor azt el is veszíthetjük”. Egyszerű ez, mint a karikacsapás.

De sajnos „a kínálat nagysága és minősége miatt most még nem tudunk beszállni a harckocsik gyártásába”.

Esetleg a kiberhadviselésben és -védelemben lehet keresnivalónk, spekulál, ötletel Szilárd. És az is jó példa, mondja, hogy „a csehekkel közösen építünk fel egy kézilőfegyver- és lőszergyárat”.

Úgy tűnik, Németh is osztja azt a közkeletű nézetet, miszerint minden jobb volt régen, mert akkoriban például még nagy hadi sikereket értünk el, mert simán feláldoztuk életünket a hazáért. Szinte halljuk a sóhajokat, miközben mondja: „Büszkék lehetünk arra az időszakra, amikor az Osztrák–Magyar Monarchiában haditengerészetünk volt, nagy hadi sikereket értünk el, tengerészeink bátran, esküjükhöz híven áldozták fel életüket a hazáért. »A kötelesség előbbre való, mint az élet!« – ők ezt így tartották.”

Nemes idők, nemes emberek!

Szerinte Szél Bernadett ma is nemzetbiztonsági kockázat, hiszen Soros jelöltjeként migránsbarát politikát folytatott a kampányban. De a Fidesz-alelnök tudja, mi a tisztelet, becsület: „Április 8-án viszont az emberek egy kisebbsége ennek ellenére úgy vélte, hogy Szél Bernadettékre is szükségük van. Ezt mi tiszteletben tartjuk.”

Tagadta, hogy mindenről Soros jutna eszébe, majd hozzátette: „Tény, hogy Soros hálózata az egész brüsszeli politikára hatalmas befolyással van, és ők migránsokkal akarják betelepíteni Európát.

Akit szórakoztat az ilyesmi, annak itt a teljes interjú.

 

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.