Németh Szilárd egy görögországi és egy a bosnyák-horvát határon készült képpel illusztrálta a kelebiai tüntetésről szóló hírt

  • narancs.hu
  • 2020. február 8.

Fekete Lyuk

A honvédelmi államtitkár közzétett három képet, de azok közül kettő nem is arról az eseményről szólt, amiről posztolt. Mindeközben még ő panaszkodik a fake newsra.

Görögországban,valamint a bosnyák-horvát határon készült képpel illusztrálta a csütörtöki kelebiai tüntetést pénteki Facebook-posztjában Németh Szilárd – szúrta ki a 444.hu. A Fidesz alelnökének azért sikerült egy valóban akkor és ott készült felvételt is kiraknia mutatóba – ez az MTI fotója volt, látszik is rajta a szerbiai határátkelő.

A honvédelmi államtitkár arról emlékezett meg, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy  a magyar határ megnyitásáról készült "hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre" annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz vonultak. A megmozdulás békésen zajlott le, az MTI beszámolója szerint a résztvevők a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar hatóság megnyissa a határt.

A Németh Szilárd által közzé tett egyik képen emberek másznak át a kerítésen, ilyen azonban nem történt csütörtökön – például a hvg.hu tudósítója nem tapasztalt ilyet –, de még az M1 Híradója sem számolt be hasonlóról. Azt a képet a Reuters fotósa készítette még 2019. szeptember végén, amikor tűz ütött ki a görögországi Leszbosz szigetén működő menekülttáborban, és az ott lakók összecsaptak a rendőrökkel.

A 444.hu szerint a másik kép sem csütörtökön készült, hanem 2018 októberében a bosnyák-horvát határon.

Mivel Németh Szilárd ezt az információt elfelejtette közölni a képekről, nem derül ki, mégis mi alapján kapcsolta össze az eseményeket, mi köze lehet mindennek az álhíreket elítélő nyilatkozatához. Vagy egyszerűen csak úgy gondolja, mindegy, milyen képet posztol, a lényeg, hogy menekültek legyenek rajta, lehetőleg jó sokan?

Figyelmébe ajánljuk