Térey-ösztöndíj: „tisztességes embereket fenyegetnek, zsarolnak”

  • narancs.hu
  • 2020. február 7.

Fekete Lyuk

Hogy kik? Hát persze, hogy azok, akik visszaadták az ösztöndíjat.

„Újabb árkot ástak, akik visszaadták a Térey-ösztöndíjat” – írja a Családbarát Médiáért-díjat is kiosztó, kormánybarát családi magazin, a Képmás. Boldog Zoltán szerkesztő, tanár ugyanis úgy látja: „Az ösztöndíj visszaadóinak sikerült ismét két táborra szakítaniuk a 35 és 65 közötti, tehát szívinfarktus tekintetében legveszélyeztetettebb korosztályt (ennyit a támogatás biztosította nyugalomról). Vannak az Ösztöndíjat Elfogadók és az Ösztöndíjat Visszautasítók. Közülük eddig az utóbbiak véleménye érvényesült, miközben tettükkel azokat is kényelmetlen helyzetbe hozták, akik elfogadják a támogatást.”

Állítását alátámasztandó meg is kérdezett pár kormánybarát szerzőt. Kollár Árpád író, az egyik díjazott például elpanaszolta, hogy nem is tud már örülni a 19 millió forintjának: „az ösztöndíjasok elfogadhatatlan támadásoknak lettek kitéve, köztük azok is, akik végül visszamondták a díjat”. Minthogy „tisztességes embereket fenyegetnek, zsarolnak, mocskolnak, elképesztő, zsigeri indulattal”, még azok is, akik „korábban elfogadták az ösztöndíjra való jelölést, most viszont támadják azt”. Ebben a helyzetben pedig „írni és dolgozni nehéz” – mondja.

Hász Róbert író persze tudni véli, mi áll a kritika hátterében: az, hogy „egzisztenciák függnek a háború fenntartásától” – tehát nem a díj túlpolitizáltsága, elfogadhatatlan feltételei vagy hogy a külügyminisztérium bosszúból kivette Bartók Imrét az Irodalom Éjszakája programjából.

Figyelmébe ajánljuk