Németh Szilárd szerint Magyarország védi meg Európát, míg a Nyugat magával van elfoglalva

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 22.

Fekete Lyuk

A nándorfehérvári csatára emlékezett az államtitkár, nem maradt el a párhuzam múlt és jelen között. 

Az 1456-os nándorfehérvári csatára emlékezett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten a Halászbástya tövében lévő Hunyadi János-szobornál, ahol arról beszélt, hogy

a 15. és a 21. század között szembetűnő hasonlóság, hogy Magyarország akkor is és most is kulcsszerepet vállalt az európai nemzetek kulturális értékeinek és közös keresztény hagyományainak megóvásában, és az Unió külső határainak megvédésében.

Németh szerint az emléknap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja is, máig élő példaképe a hazafiságnak, az önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, az európai összefogásnak és a kereszténységnek.

A történelmi esemény körülményeinek felédzésekor azt is megjegyezte, hogy bár V. Miklós és III. Callixtus pápa keresztes hadjáratot hirdetett,

"a nyugati uralkodók - hasonlóan, mint ma - csak magukkal voltak elfoglalva"

- fogalmazott az MTI beszámolója szerint, ezért szerinte Nándorfehérvár megvédése csak annak volt köszönhető, hogy Hunyadi János és Szilágyi Mihály, a vár kapitánya saját jövedelméből finanszírozta "Magyarország kulcsának" védelmét.

Beszélt a Szerbiával való jó kapcsolatról is, mondván a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsországa ma is Szerbia, Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, és Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez. A magyar-szerb sorsközösséget a jövőben is meg kell őriznünk, a jószomszédi viszony ugyanis hosszú távú érdeke mindkét országnak.

De hangsúlyozta a hadsereg fejlesztését is, mint fogalmazott,

"erős ország nincs erős hadsereg nélkül, mert csak az a miénk, amit meg is tudunk védeni".

Hozzátette, a kormánynak az a célja, hogy a Magyar Honvédség 2026-ra térségünk legütőképesebb, a legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel felszerelt és legszervezettebb nemzeti haderejévé váljon. 

Az országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk