Orbán csak azért is bosszút állt a Norvég Alap miatt

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Fekete Lyuk

Ilyen még sosem történt az Európai Gazdasági Térség Tanácsának történetében.

Közös közlemény elfogadása nélkül ért véget  Brüsszelben az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok tanácsülése, miután Magyarország nem adta a nevét a dokumentumhoz. Ilyen még nem fordult elő az EU tagállamain kívül Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát tömörítő együttműködési szervezet történetében - írja a Népszava.

A lap megjegyzi,  Magyarország vélhetően azért blokkolta a zárónyilatkozat elfogadását, hogy visszavágjon Norvégiának, amiért a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban nem nyújtott támogatást a Norvég Alapból.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdos támogatását, mert Orbánék nem tudtak megegyezni Norvégiával a civileknek járó források elosztásáról.

„Tudomásul vesszük, hogy az uniós fél nem tudott belső konszenzusra jutni az EGT Tanács javasolt nyilatkozatáról, de biztosak vagyunk benne, hogy az együttműködés a korábbiakhoz hasonlóan folytatódni fog, mind az unió, mind a három ország érdekeit szem előtt tartva” – nyilatkozta a Népszavának a norvég külügyminiszter szóvivője.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk