Oroszul fasisztázta le az ukránokat Bencsik András

  • narancs.hu
  • 2023. április 29.

Fekete Lyuk

A Russia Today riportfilmjében szerepel a Kitörés teljesítménytúra szervezője is. 

A Russia Today (RT) nevű orosz állami csatorna pénteken közzé tett egy 26 perces riportfilmet Magyarországról. Az RT oldalát a háború óta nehéz elérni, azt, hogy ez a film fönn van, a 444-nek egyik olvasója jelezte, aki egy posztszovjet országba utazva vette észre.

A riportban orosz kötődésű üzletember nyilatkozik arról, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók igazából az Európai Uniónak és Magyarországnak ártanak. A riporter arról beszél, hogy a magyar kormány lépései ebben a helyzetben oroszpártinak tűnhetnek, de ez valójában a józan ész politikája. 

Megszólal az összeállításban Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, aki oroszul beszél, többek között arról, hogy nem érti, miért akarja az EU fölvenni tagnak Ukrajnát, amikor abban az országban törvénytelenség uralkodik, nem működik a kormány, az állam, és ott „igazi fasiszták” vannak. Tündéri, hogy a filmet reklámozó rövid összefoglalóban is benne van Bencsik, ahogy egy könyvtárszobában beszél,  és a kamera végigsikik a Lenin-összes gerincén.

Szintén Bencsik nyilatkozik a filmben Magyarország szerepéről a két világháborúban, a történelmi Magyarországról, és arról, milyen területek tartoztak hozzá.

A történelmi Magyarország bemutatásában segíti a szerkesztőket Moys Zoltán, akire rendezőként hivatkoznak, de a 444 emlékeztet, hogy a Kitörés emlék- és teljesítménytúra szervezőjeként is ismert. 

A flmben arról nincs szó, hogy Ukrajna ellen Oroszország indított háborút. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?