Rémhírterjesztésért perelik a NER-sajtó bulvárlapját

  • 2020. november 13.

Fekete Lyuk

Stummer János bepereli a Borsot, mert az "kuruzslót nyilatkoztat, aztán kijelentő módban közli, hogy a piros fonal megvéd a járványtól". Ráadásul mindezt kiemelten, címlapon.

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője Facebook-oldalán jelentette be, majd a párt közleményt is adott ki arról, hogy beperlik a Bors című bulvárlapot.

"Emberi életeket veszélyeztet a Bors címlapján szereplő jósnő ostoba hazugsága!" – írják a közleményben.

A lap pénteki címlapján ugyanis kiemelt helyen, hatalmas betűkkel szerepel: "Sztárok jósnője: Gazsi Gizi: Piros fonal megvéd a vírustól".

A "cikk" szerint egy spirituális praktikákkal a csuklóra felhelyezett piros zsineg távol tartja a betegséget attól, aki a viseli ezt a karkötőt. A Jobbik képviselője szerint ez az állítás azonban kimeríti a A BTK 337. § (2) paragrafusát, amely így fogalmaz: "Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

"A Bors felelőtlen, ostoba, szenzációhajhász és az embereket megtévesztő címlapja miatt rémhírterjesztés miatt büntető feljelentést teszek. Az újság szerkesztői pontosan tudták, hogy a címlapon kijelentő módban olvasható mondat egyértelműen hazugság, amely alkalmas lehet a tájékozatlanabb emberek életének veszélyeztetésére, mégis leközölték. Nem szabad ilyennek megtörténnie, a sajtó felelőssége különösen is nagy, ha egyesek nem tudnak vele bánni ezzel a felelősséggel, viselniük kell annak következményét" – fogalmaz Stummer.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Telex hozzáteszi, hogy a cikk egyébként három jósnőt szólaltat meg, főként a babonákról és péntek 13-ról. A koronavírus ellen védő praktikák mellett pedig a cikkben azért azt is leszögezik: "Azt mindannyian kivétel nélkül fontosnak tartják elmondani, hogy a mindenkori egészségügyi intézkedéseket be kell tartani. A különböző rituálék csak megerősítik a védelmet azok számára, akik hisznek is benne.”

Figyelmébe ajánljuk